Pěší zóna jako zkratka pro auta. Jablonec přidává další opatření pro zvýšení bezpečnosti chodců

Jablonecká pěší zóna, vjezd do Kubálkovy ulice. Foto: Statutární město Jablonec nad NisouJablonecká pěší zóna, vjezd do Kubálkovy ulice. Foto: Statutární město Jablonec nad Nisou

Opatření má odlákat z centra hlavně taxíky a rozvážku jídel.

Po nedávné instalaci sloupků na vjezdech do některých částí pěší zóny přidává radnice v Jablonci nad Nisou nová opatření, která mají zamezit vjezdu osobních aut do městské památkové a pěší zóny. Někteří řidiči ji totiž využívají k průjezdu.

Ke změně dopravního značení jsme přistoupili proto, abychom zabránili divokým jízdám a nedodržování předpisů. Množily se případy, kdy si pěší zónou někteří řidiči zkracovali průjezd městskou památkovou zónou. To nehodláme dál trpět,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele.

Od pondělí začíná instalace nového dopravního značení, které zamezí vjezdu, v ulicích Komenského a Podhorské. Dosud byla ulice Komenského mezi ulicemi Máchova a Jugoslávská průjezdná obousměrně. Od 18. března je možné z ulice Gen. Mrázka odbočit vlevo do Máchovy a z ní pak buď pokračovat vpravo do ulice Komenského a vyjet do Kostelní nebo Máchovou jet do ulice U Zlatého lva, odkud je opět možné vyjet do Kostelní.

Druhá změna umožní pouze odbočit z náměstí Dr. Farského vpravo do ulice Podhorská a z ní u restaurace Radnice vyjet vpravo vzhůru ulicí Kamennou na křižovatku Kamenná – Smetanova – Hasičská – Mírové náměstí. Tím se znemožní průjezd centrem.

Jablonec nainstaloval zábrany pro vjezd do centra, aby ochránil pěší

Podle primátora není cílem znemožnit vjezd rezidentům nebo poškodit podnikatele a zásobování, ale zamezit nevítanému a nebezpečnému provozu v pěší zóně. „Se změnou značení bude pro řidiče taxislužby nebo rozvozu jídel rychlejší použít tzv. sběrné komunikace, než projet historickým centrem města jako dosud,“ dodal Vele.

Květináče řidiči odsouvají

Město začalo v únoru s instalací mechanických zábran do některých ulic, aby se auta nedostala do pěší zóny. Původně plánovalo, že zábrany na jaře vymění za květináče. „Jak jsme však viděli na kamerových záznamech, květináče nejsou dostatečnou překážkou, protože řidič vystoupí z auta, květináč odstrčí a projede. Proto betonové zábrany zůstanou u květináčů do doby, než budou instalované sloupky bránící v průjezdu,“ dodává Martin Černý, vedoucí oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu.

Podle dat radnice se ale doprava v centru výrazně zklidnila. I přesto, že město oznámilo zvýšení kontrol, někteří řidiči upozornění ani značení nedbali. „Od února do 15. března jsme odhalili 343 řidičů, kteří porušili zákaz vjezdu do pěší zóny. V příkazním řízení jim byly udělené pokuty v celkové výši 125 400 Kč. Dále jsme při zvýšeném dohledu v pěší zóně vyřešili dalších 142 přestupků spojených se stáním v pěší zóně mimo vyznačená parkoviště. Za tyto přestupky uložili strážníci v příkazním řízení pokuty v celkové výši 193 200 Kč. Zachytili jsme také řidiče bez řidičských oprávnění,“ říká Michal Švarc, ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou.

Tagy Jablonec nad Nisou pěší zóna
36 komentářů