Jablonec nainstaloval zábrany pro vjezd do centra, aby ochránil pěší

Jablonecká pěší zóna, vjezd do Kubálkovy ulice. Foto: Statutární město Jablonec nad NisouJablonecká pěší zóna, vjezd do Kubálkovy ulice. Foto: Statutární město Jablonec nad Nisou

Opatření je reakcí na nebezpečné chování některých řidičů.

Jablonec nad Nisou začal důrazněji vymáhat zákaz vjezdu do pěší zóny v centru města. Nově instaloval mechanické zábrany do ulic Lidická, Komenského, Kubálkova a Mírové náměstí, které mají znemožnit autům vjezd.

Cílem dopravního opatření, jež jablonecký magistrát zavedl minulý týden, je zvýšení bezpečnost lidí v centru. „Umístíme tu květináče nebo provizorní dopravní zábrany, které znemožní čilý provoz pěší zónou v centru města. Zábrany budou na stejných místech, jako jsou v létě. Opatření vychází z opakovaných stížností Jablonečanů i z nebezpečného chování řidičů některých služeb, kteří si průjezd pěší zónou až vynucují. Nejenže do pěší zóny nedovoleně vjíždějí, ale často si jí zkracují cestu. Toto je jedno z prvních opatření, které proti tomuto nešvaru v Jablonci nad Nisou zavádíme,“ řekl před instalací jablonecký primátor Miloš Vele.

Podle magistrátu je nejproblematičtější ulice Kubálkova. Řidiči do ní vjíždí i vyjíždí přes přechod z Horního náměstí a projíždí jí oběma směry. Nově je povolen vjezd pouze z Mírového náměstí, shora je uzavřená provizorními betonovými zábranami tak, aby nebylo možné projíždět ani přes parkoviště u uměleckoprůmyslové školy. Květináče zamezí výjezdu a vjezdu do ulice Lidická od ulice 5. května. Sloupky u úřadu práce zabrání průjezdu Mírovým náměstím, u prodejny České mincovny budou opět provizorní betonové zábrany.

„Tato opatření jsou provizorní pro dobu do konce zimní údržby. Od dubna s letním provozem se objeví místo nich opět osázené květináče,“ dodává primátor Vele s tím, že po určité době magistrát provoz v centru vyhodnotí a přistoupí k dalším případným opatřením.

Tagy Jablonec nad Nisou pěší zóna
55 komentářů