Personální změny u Českých drah. Představenstvo odvolalo šéfa nákupu

Lokomotiv Siemens Vectron pro České dráhy. Vizualizace: SiemensLokomotiv Siemens Vectron pro České dráhy. Vizualizace: Siemens

Vedení Českých drah vyměnilo i šéfa dceřiné společnosti ČD - Informační Systémy.

Představenstvo Českých drah vyměnilo jednoho z klíčových manažerů ve firmě. V době, kdy probíhají soutěže na dodávky nových vlaků v řádu desítek miliard, skončil ředitel odboru centrálního nákupu Lukasz Kryński. Ke změnám došlo i v dceřiné firmě ČD – Informační Systémy.

Odvolání potvrdila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Důvody personální změny neuvedla. Kryński byl současně jmenován do funkce člena představenstva dceřiné společnosti ČD – Informační Systémy, rozsahem pravomocí tak jde o výrazný manažerský pád. Odbor centrálního nákupu povede zatím zástupce ředitele Milan Babica. Dráhy chystají na tento post výběrové řízení.

Kryński přišel do Českých drah v roce 2020 ještě v době, kdy byl v čele ČD Václav Nebeský. Spolu se znali z ministerstva pro místní rozvoj, kde byl Kryński ředitelem kabinetu ministryně Kláry Dostálové, byl také v řídícím výboru Českých drah. V minulosti působil také jako vedoucí právního odboru v pražském dopravním podniku.

Konec Kryńskiho přichází v době, kdy běží řada velkých soutěží na dodávku nových vlaků. Tento týden například mají zájemci poslední možnost podat nabídku na dodávku nových jednotek typu EMU350 pro dálkovou dopravu.

Nejde o jedinou změnu ve vedení Českých drah a jejich dceřiných společností. Představenstvo ČD zároveň ke konci února odvolalo předsedu představenstva společnosti ČD – Informační Systémy Aleše Bartůňka. Novým předsedou představenstva ČD-IS je k 1. březnu jmenován Aleš Jelínek.

Tagy ČD-IS České dráhy představenstvo Českých drah
19 komentářů