Personální zemětřesení v DPP. Tři členové představenstva končí, Witowski byl odvolán

Prorážka v levém staničním tunelu mezi neveřejnou a veřejnou částí stanice Olbrachtova. Na snímku 1. náměstek primátora hl. města pro dopravu Zdeněk Hřib a šéf DPP Petr Witowski. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýProrážka v levém staničním tunelu mezi neveřejnou a veřejnou částí stanice Olbrachtova. Na snímku 1. náměstek primátora hl. města pro dopravu Zdeněk Hřib a šéf DPP Petr Witowski. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Petr Witowski vedl pražský dopravní podnik od prosince 2018.

K velkým personálním otřesům došlo v pondělí v představenstvu pražského dopravního podniku (DPP). Dozorčí rada odvolala z postu předsedy představenstva Petra Witowského a přijala rezignaci dvou členů představenstva: Jiřího Špičky a Marka Kopřivy.

Jde o reakci na policejní zásah v DPP minulý týden, po kterém byli obviněni právě Špička a Kopřiva. O změnách informovala dozorčí rada po svém zasedání.

Witowski odvoláním z představenstva skončil i ve funkci generálního ředitele podniku. Aby zůstalo představenstvo usnášeníschopné, zvolila dozorčí rada nového člena. Tím se stal Jiří Pařízek, současný ekonomický ředitel DPP.

Řízením firmy má být pověřen současný místopředseda představenstva Ladislav Urbánek. Dozorčí rada uložila představenstvu do konce měsíce vypsat výběrové řízení na zbývající dvě místa v představenstvu.

Konec okopávání kotníků. Primátor Svoboda požaduje nové výběrové řízení na šéfa DPP

Mimořádné jednání dozorčí rady svolal její předseda Zdeněk Hřib v reakci na nová obvinění. Witowski minulý týden uvedl, že s ohledem na to, že nefiguruje mezi obviněnými, nevidí ke svému konci v podniku důvod.

Vrchní státní zastupitelství v Praze minulé pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek.

DPP zatím není v trestním řízení označen jako poškozený, podnik tak podle dozorčí rady nemá o vyšetřování informace. „Uložili jsme představenstvu, ať hájí práva DPP a identifikuje všechny zaměstnance dotčené řízením, aby neměli v podniku další vliv,“ uvedl po zasedání místopředseda dozorčí rady Jakub Jiran.

Dodal, že představenstvo by také mělo zvážit další fungování komplexního bezpečnostního systému metra, kvůli kterému se vyšetřování vede.

Je správně, že dozorčí rada odvolala obviněné členy představenstva. Je skandální, že kvůli neschopnosti Pirátů nelze využít ustanovení, kdy by dozorčí rada mohla pozdržet výplatu odchodného až do případného zproštění obvinění,“ uvedl pro Zdopravy.cz po zasedání člen dozorčí rady Adam Scheinherr.

Odvolání Witowského však nerozumí a hlasoval proti. „Ani na dozorčí radě nezazněly žádné objektivní argumenty, které by byly důvodem pro odvolání pana Witowského. Proto jsem jeho odvolání nepodpořil. Podle toho nesmyslného spěchu to vypadá, jako by už měla ODS v rukávu svého kandidáta na pozici generálního ředitele,“ dodal.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Petr Witowski představenstvo DPP
25 komentářů