Pendolino se v depu připravuje na výkon, příští týden se projede 200 km/h

IV. koridor, nový úsek Doubí - Soběslav vede většinou v souběhu s dálnicí D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářIV. koridor, nový úsek Doubí - Soběslav vede většinou v souběhu s dálnicí D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V předstihu se ještě počítá s 10 testovacími jízdami na přítlak sběrače rychlostí 180 km/h, a to v pátek 7. června.

Česká železnice se může v příštích dnech těšit na rychlosti, které budou vyšší než aktuální maximum 160 km/h. Sérii rychlých testovacích jízd s pendolinem Českých drah přichystala Správa železnic, na IV. koridoru bude jednotka jezdit až 200 km/h. Pendolino se od začátku týdne na testy připravuje v pražském depu ČD, mimo jiné bude osazeno měřicí technikou DB Systemtechnik (skupina Deutsche Bahn).

Jízdy rychlostí 200 km/h jsou v plánu od 10. do 14. června, celkem se předpokládá 50 jízd. Během prvního dne má kromě toho jít o 10 jízd rychlostí 190 km/h. V předstihu se ještě počítá s 10 testovacími jízdami na přítlak sběrače rychlostí 180 km/h, a to v pátek 7. června. Deník Zdopravy.cz má rozpis jízd k dispozici, testy dnes na konferenci v Přerově potvrdil i šéf Správy železnic Jiří Svoboda.

Správa železnic má mít pendolino pronajaté zhruba na měsíc, od 3. června do 5. července. Během té doby uskuteční sérii zkušebních jízd na několika tratích, kde bude mimo jiné ověřovat rychlostníky pro naklápěcí jednotky. Pouze na IV. koridoru v úsecích Votice – Sudoměřice a Soběslav – Doubí ale dojde až na rychlost 200 km/h. Jinde to bude maximálně 160 km/h.

Oba zmíněné úseky se otevřely v roce 2022. Úsek Sudoměřice – Votice byl přeprojektován pro rychlost 170 km/h pro normální soupravy a až 200 km/h pro soupravy s naklápěcí skříní. Úsek Soběslav – Doubí je postaven na rychlostní maximum 185 km/h pro normální soupravy a 200 km/h pro naklápěcí soupravy.

Právě IV. koridor mezi Prahou a Českými Budějovicemi je horkým adeptem na zavedení rychlosti až 200 km/h. Šéf Českých drah Michal Krapinec se v nedávném rozhovoru pro deník Zdopravy.cz nechal slyšet, že ČD tuto rychlost „doručí svým cestujícím“ už příští rok, a to v pravidelné dopravě na vnitrostátním úseku. Podrobnosti nesdělil, nevyloučil přitom pendolina ani na IV. koridoru.

Tagy 200 km/h IV. koridor pendolino Správa železnic
250 komentářů