Paříž prodloužila síť metra o další dvě stanice a depo

Prodloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATPProdloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATP

Po trase zatím jezdí vlaky se strojvedoucími, do konce roku nastane automatický provoz.

Francouzské hlavní město pokračuje v rozšiřování své sítě metra. Od včerejška došlo k prodloužení linky číslo 4 dál na jih o dvě stanice a nové depo. Prodloužení metra má přinést dalších 37 tisíc jízd navíc v metru denně oproti současnému stavu.

Otevření nových stanic oznámila pařížská radnice na svých stránkách. Jde konkrétně o stanice Barbara a Bagneux-Lucie Aubrac. Prodloužení o 1,8 kilometru vyšlo na 380 milionů eur. Nová trasa je napojena i na nové depo.

Stanice Barbara je pojmenována podle francouzské zpěvačky, která je pochována na hřbitově Bagneux. Lucie Aubrac byla jednou z hrdinek odboje ve 2. světové válce.

Linka 4 je podle počtu druhou nejvytíženější v Paříži, před covidem po po ní cestovalo 700 tisíc lidí denně. Názvy nových stanic vybírali sami obyvatelé.

Na trati jezdí ještě vlaky řízené strojvedoucími, během roku má ale dojít postupně k přepnutí na automatický provoz. Rozšiřování sítě metra v Paříži nekončí. Stanice Bagneux-Lucie Aubrac má být od roku 2025 přestupní stanicí s linkou 15, která se aktuálně staví.

Prodloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATPProdloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATPProdloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATPProdloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATPProdloužení linky 4 v Paříži. Foto: RATP

 

Tagy metro v Paříži Paříž RATP
17 komentářů