dkv-spojujeme

Paříž chce omezit auta v centru. Nový plán počítá s povolením pro vjezd jen rezidentům a zásobování

Obyvatel Paříže na kole. Foto: Tiomax80 / Flickr.comObyvatel Paříže na kole. Foto: Tiomax80 / Flickr.com

V nových zónách budou mít přednost chodci a lidé na kolech.

Starostka Paříže Anne Hidalgo pokračuje ve svých plánech na velkou proměnu způsobu dopravy po francouzském hlavním městě. V týdnu zveřejnila nový plán, podle kterého chce zakázat do centra metropole vjezd autům s výjimkou jeho obyvatel a zásobování.

Vedení pařížské radnice oznámilo svůj plán na svých stránkách. Místostarosta David Belliard odpovědný za dopravu označuje plán jako cestu, jak vrátit město lidem. „Denně centrem projede 180 tisíc aut. To je desetkrát více, než kolik jich vlastní obyvatelé centra města,“ uvedl Belliard. Zatím probíhá konzultace k záměru, nic není rozhodnuto.

V širším centrum města mají podle návrhu zóny s omezenou dopravou, kde budou mít přednost chodci a lidé na kole. „Vytvoření takové zóny povede k méně znečištěnému městu, které bude klidnější a bezpečnější než dosud,“ uvádí autoři návrhu. Návrh počítá v podstatě se zákazem tranzitní dopravy.

V Paříži mají podobné kroky vedoucí k preferenci pěší chůze nebo jízdy na kole několik let velkou podporu. Hidalgová dlouhodobě podporuje omezování automobilové dopravy a její politika se většině obyvatel zjevně zamlouvá: loni opět vyhrála volby. Jejím sloganem je dlouhodobě dostupnost všeho potřebného do 15 minut chůze či jízdy na kole.

Návrh na zóny omezené dopravy v Paříži. Foto: Paris.fr

Návrh na zóny omezené dopravy v Paříži. Foto: Paris.fr

Tagy omezení automobilové dopravy v centru města Paříž Top
107 komentářů