Pardubický kraj znovu hledá autobusové dopravce, podmínky přizpůsobil menším firmám

Autobusové nádraží Hlinsko na Chrudimsku. Pramen: Pardubický krajAutobusové nádraží Hlinsko na Chrudimsku. Pramen: Pardubický kraj

Pardubický kraj se znovu snaží udat sedm miliard na autobusovou obslužnost.

Autobusoví dopravci mají možnost se znovu utkat o velkou zakázku na dopravní obslužnost Pardubického kraje. Hejtmanství vypsalo tendr v celkové hodnotě 6,958 miliardy korun. Kraj je rozdělen na osm oblastí, které budou vítězové obsluhovat od prosince 2021 dalších deset let.

„Naším cílem je podpořit účast menších dopravců či jejich sdružení, a proto jsme například v zadávacím řízení snížili o 25 procent požadavky na referenční počet kilometrů,“ uvedl dopravní náměstek hejtmana Michal Kortyš.

Kraj přitom nežádá nová vozidla. Průměrné stáří vozového parku nesmí být vyšší než devět let, přičemž žádný z autobusů nesmí být starší 12 let. Od třetího roku plnění smlouvy musí být polovina autobusů nízkopodlažních a s klimatizací.

Kraj se pokouší najít dopravce skrze soutěž už podruhé. Jeho první pokus letos na jaře zmařil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), u kterého si na zadávací podmínky stěžovaly firmy Arriva Morava a Toms Transport.

Kraj přitom už vyhlásil vítěze, kterými byly společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí (ze skupiny ICOM Transport) a Arriva Východní Čechy. Právě tyto firmy už dnes ovládají zhruba 90 procent linek v kraji. Stejně jako v prvním tendru rozdělil kraj i nyní soutěž na osm oblastí.

Základní objem dopravního výkonu je necelých 164 milionů kilometrů. Maximální rozsah se zahrnutím možného osmnáctiprocentního navýšení objemu odjetých kilometrů je 193 milionů kilometrů. Vedle ceny za jeden kilometr (váha 90 pct.) se budou hodnotit i takzvaná podpůrná technická kritéria, jako například zvýšený poměr nízkopodlažních vozidel, počet autobusů na alternativní paliva či těch s klimatizací, USB zásuvkami či wifi (váha 10 pct.).

Oblasti Pardubického kraje a vítězové tendru, který ÚOHS zrušil:

Jevíčsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Litomyšlsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Lanškrounsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Ústeckoorlicko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Poličsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Chrudimsko – Arriva východní Čechy
Holicko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Přeloučsko – Arriva východní Čechy

Tagy autobusová doprava Pardubický kraj
29 komentářů