Pardubický kraj ruší vlaky do Mlýnického Dvora, posílí provoz do Hanušovic

Jednotka Alstom Lint v zastávce Mlýnický Dvůr. Foto: Mapy.czJednotka Alstom Lint v zastávce Mlýnický Dvůr. Foto: Mapy.cz

Mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi začnou vlaky nově jezdit ve všední dny.

Změna jízdního řádu v prosinci přinese ukončení provozu na trati 024 až do Mlýnického Dvora. Důvodem je zavedení nové dálkové linky Ex32 Baltic Express z Prahy do Gdyně, která ovlivní provoz na trati mezi Ústím nad Orlicí a Lichkovem.

Vyplývá to z návrhu jízdního řádu na stránkách Správy železnic. Konec vlaků do Mlýnického Dvora potvrdil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Vlaky nově dojedou jen do Moravského Karlova. Dosud vlaky do Mlýnického Dvora (vzdáleného další dva kilometry) jezdí o víkendech. V minulosti jezdily až do Štítů.

Kraj konec vysvětluje změnou konceptu víkendového provozu. Podle návrhu jízdního řádu přinesou čtyři páry vlaků Baltic Express na jednokolejné trati řádově minutové prodloužení jízdních dob mezi Letohradem do Lichkovem kvůli křižování v Jablonném nad Orlicí. Pár minut v součtu navíc by znamenalo, že by jednotky nestihly obrat až v Mlýnickém Dvoře, provoz by bylo možné zachovat jen s další soupravou navíc.

Díky zrušení vlaků do Mlýnického Dvora a přesunu soupravy můžeme posílit spojení v úseku Lichkov – Dolní Lipka – Hanušovice až na šest párů vlaků v letní sezóně. V Lichkově pak navazujeme na nové expresní vlaky z Prahy a Polska. Po několika letech budou vlaky na trati 024 (dříve 025) jezdit v úseku Dolní Lipka – Hanušovice denně,“ řekl Dominik Barták.

Konkrétně se jedná o tři páry vlaků, doplněné o tři páry víkendových vlaků jedoucích v rozšířené letní sezóně. Mírně se navýší také provoz vlaků v úseku Králíky – Moravský Karlov. Dopravcem osobních vlaků zůstane Leo Express Tenders s jednotkami Alstom Lint.

Tagy Leo Express Tenders Pardubický kraj Správa železnic trať 024 Ústí nad Orlicí - Mlýnický Dvůr - Štíty
53 komentářů