Pardubický kraj chystá železniční muzeum v Dolní Lipce, chce exponáty NTM

Parní lokomotiva 310.922. Foto: Pardubický krajParní lokomotiva 310.922. Foto: Pardubický kraj

Součástí areálu je i točna z 80. let 19. století. Malé muzeum má v autentickém prostředí prezentovat dobové vybavení výtopny.

Pardubický kraj chce ve výtopně v Dolní Lipce na Orlickoústecku ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií Žamberk zřídit železniční muzeum. O jeho náplni a případné spolupráci jednal hejtman Martin Netolický minulý týden s šéfem Národního technického muzea Karlem Ksandrem.

„Národní technické muzeum dlouhodobě hledá partnery v regionech a s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku již nějakou dobu spolupracuje. Pro nás může být zajímavou možností v Dolní Lipce do budoucna vystavovat některé exponáty, které jsou nyní nevystavené v depozitáři, a zapojit případně Národní technické muzeum také do provozu historických parních vlaků, ve kterém chceme pokračovat i v letošním roce a případně jej i rozšířit na jiné tratě či do Polska, jelikož partnerské muzeum ve Slezské Javořině má o tento model velký zájem,“ uvedl Netolický.

Výtopna patří Správě železnic, okolní pozemky jsou Českých drah, případně soukromých vlastníků. Kraj má výtopnu pronajatou, neboť je zde umístěna parní lokomotiva, která o letních sobotách vyráží na trať Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice.

„Nejprve jsme si společně s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku odsouhlasili ideový záměr projektu, na jehož základě byla ke konci roku zadána studie. Její výsledky bychom měli znát na jaře letošního roku. Celý projekt je připravován pro čerpání evropských fondů z programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko,“ doplnil hejtman.

Paralelně s vypracováváním studie chce kraj vyřešit i vlastnictví potřebných pozemků. Součástí areálu je i točna z 80. let 19. století. Malé muzeum má v autentickém prostředí prezentovat dobové vybavení výtopny.

Tagy Dolní Lipka NTM Pardubický kraj Železniční muzeum
20 komentářů