Pardubický kraj čeká autobusové provizorium, ÚOHS zrušil velký tendr

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Pardubický kraj se bude muset vypořádat s výrokem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zrušil sadu autobusových tendrů. Vítězové

Pardubický kraj se bude muset vypořádat s výrokem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zrušil sadu autobusových tendrů. Vítězové měli zajišťovat dopravu v kraji příštích deset let, a to už od letošního července. Podle nových smluv se ale letos jezdit určitě nebude.

Rada Pardubického kraje proto na svém čtvrtečním jednání schválila návrh zahájení zadávacího řízení na zajištění autobusové dopravní obslužnosti na přechodné období do doby, než budou vybráni dopravci na 10 let. Proti verdiktu ÚOHS se kraj sice odvolal, na výsledek ale stále čeká.

„Musíme zajistit, aby nebyla regionální autobusová doprava ohrožena. Proto budeme jednat se všemi stávajícími dopravci o zajištění služeb na dobu nezbytně nutnou, tedy do ukončení řádného výběrového řízení,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Podle hejtmana Martina Netolického jde o jediný možný postup. „V tuto chvíli je možné zahájit provoz dle desetileté smlouvy nejdříve s celostátní změnou jízdních řádů v červnu 2021. Do té doby musíme mít zajištěnou dopravní obslužnost na přechodnou dobu nejméně jednoho roku. Pokud by došlo k zamítnutí rozkladu a zadávací řízení bylo zrušeno, bude nutné vypsat nové zadávací řízení,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Kraj hledal v tendru dopravce pro osm oblastí, vítězi vyhlásil společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí (ze skupiny ICOM Transport) a Arriva Východní Čechy. Souhrnná hodnota zakázek byla 6,8 miliardy korun. Právě tyto firmy už dnes ovládají zhruba 90 procent linek v kraji.

Na ÚOHS se obrátily firmy Arriva Morava a Toms Transport. Jejich námitky směřovaly proti zadávacím podmínkám.

Oblasti Pardubického kraje a vítězové tendrů, které ÚOHS zrušil:

Jevíčsko- ČSAD Ústí nad Orlicí
Litomyšlsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Lanškrounsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Ústeckoorlicko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Poličsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Chrudimsko – Arriva východní Čechy
Holicko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Přeloučsko – Arriva východní Čechy

Tagy autobusová doprava Pardubický kraj ÚOHS
8 komentářů