V Pardubicích začne v září stavba nové zastávky u centra, zajedou k ní vlaky z Jaroměře

Z podchodu ve Sladkovského ulici se zřídil nový výstup k budoucí železniční zastávce Pardubice centrum. Pramen: Správa železnicZ podchodu ve Sladkovského ulici se zřídil nový výstup k budoucí železniční zastávce Pardubice centrum. Pramen: Správa železnic

Nová zastávka má začít sloužit cestujícím od června příštího roku.

Sdružení firem Chládek a Tintěra, Pardubice a Eurovia CS vyhrálo soutěž na stavbu nové zastávky Pardubice centrum. Ta vznikne pár stovek metrů od hlavního nádraží blíže k historickému středu krajského města. Končit a začínat v ní budou vlaky od Jaroměře a zároveň bude sloužit pro obrat souprav zajišťujících spojení mezi Pardubicemi a Chrudimí. Hodnota zakázky je 53,8 milionu korun, odhadovaná cena byla 44 milionů korun.

Naplno se práce na nové zastávce rozběhnou už v září. „Příprava stavby probíhala už v rámci modernizace pardubického uzlu. Cílem je totiž co nejefektivnější souběh obou našich investic tak, aby výstavba nové zastávky negenerovala zásahy do již modernizované infrastruktury stanice. Práce skončí v květnu příštího roku a od 9. června zde už budou pravidelně zastavovat vlaky,“ přibližuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Zastávka vznikne u pochodu, který propojuje Sladkovského a Rokycanovu ulici. Už v rámci probíhající stavby se zde napojil nový tubus, který je nyní zaslepen. Na něj naváže zastřešená část šikmého chodníku. Cestující se dostanou na nástupiště také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha.

Zastávku bude tvořit oboustranné nástupiště o délce 140 metrů a šířce necelých 9 metrů mezi novými kolejemi č. 10a a 12a. Přístup cestujících zajistí kryté šikmé chodníky o šířce 3 metry. Normová výška nástupiště jim zároveň umožní i pohodlný nástup do moderních vlakových souprav. Ocení také přístřešky, lavičky a osvětlení perónu včetně přístupových cest. Počítá se rovněž s instalací informačního a orientačního systému, rozhlasu a také kamerového systému.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice Eurovia CS Správa železnic zastávka Pardubice centrum
80 komentářů