Pád lanovky na Ještěd: Policie zahájila trestní stíhání Českých drah a čtyř fyzických osob

Nehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnicNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnic

Podle policie byla lanovka na Ještěd provozována v rozporu s předpisy, České dráhy s tím nesouhlasí.

(11:55 aktualizováno, doplněna reakce Českých drah) V případu pádu kabiny lanovky Horní Hanychov – Ještěd došlo po dvou letech k zásadnímu posunu. Policie ukončila prověřování a zahájila trestní stíhání čtyř fyzických a jedné právnické osoby. Oznámilo to dnes Krajské ředitelství Policie Libereckého kraje. Podle informací deníku Zdopravy.cz jsou stíhanou právnickou osobou České dráhy, které lanovku provozovaly. České dráhy to následně potvrdily, proti stíhání podaly stížnost.

„Osoby byly policejním orgánem obviněny ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. Za vinu je jim kladeno zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí tím, že v rozporu s předpisy a s technickou dokumentací, které stanovují mimo jiné podmínky pro provoz této lanové dráhy, byla dráha Horní Hanychov – Ještěd vědomě provozována,“ uvedla policie.

„České dráhy se s názorem vyšetřujících orgánů ohledně odpovědnosti společnosti České dráhy a jejích zaměstnanců neztotožňují. Lanovka na Ještěd měla veškerá nezbytná povolení a revize, které jsou k provozu lanovky potřeba. Proti obviněni již České dráhy podaly stížnost a věří, že se v trestním řízení prokáže, že trestní odpovědnost společnosti nebo jejích zaměstnanců není na místě,“ reagoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Nehoda se udála 31. října 2021. Zřítila se kabina číslo 2, která právě jela z Ještědu dolů do Horního Hanychova. Byl v ní průvodčí, který nehodu nepřežil. V kabině číslo 1 cestovalo ve stejný okamžik opačným směrem 13 cestujících a průvodčí. Všechny vyprostili hasiči.

„Proč spadla lanovka, to se ví už dávno. Prasklo lano a nebyla tam automatická záchranná brzda. Ale takovýmto vyšetřením bych nerad končil, naše zjištění jdou dál. Myslím, že to bude velmi zajímavé, až se to veřejnost dozví,“ řekl v pátečním podcastu Cesty Zdopravy.cz generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. S vydáním závěrečné zprávy podle něj inspekce čeká právě na ukončení vyšetřování ze strany policie.

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd Policie ČR
143 komentářů