Otevřeme příští říjen, slibuje vedení berlínského letiště duchů. Tegel zavřou o týden později

Interiér nového letiště Berlin Brandenburg International. Foto: Flughafen BerlinInteriér nového letiště Berlin Brandenburg International. Foto: Flughafen Berlin

Jedna z největších ostud německého dopravního stavitelství má skončit 31. října příštího roku. Na tento den naplánovalo vedení nového letiště

Jedna z největších ostud německého dopravního stavitelství má skončit 31. října příštího roku. Na tento den naplánovalo vedení nového letiště Berlín Brandenburg definitivní otevření celého terminálu. Stane se tak třináct let po zahájení stavby.

Plán na otevření oznámilo letiště v tiskové zprávě. Pokud k této situaci skutečně dojde, sloužit veřejnosti bude o devět let později, než vedení původně plánovalo.

Původní termín z roku 2012 byl několikrát posunut kvůli chybám v projektu i samotné stavbě, problém byl především v systému protipožární ochrany. Letiště vyšlo na více než sedm miliard eur, původní rozpočet byly necelé tři miliardy eur. Jeho náklady na údržbu měsíčně dosahují kolem 10 milionů eur. Jediné příjmy má letiště z pronájmu parkovacích domů: slouží jako zázemí pro cestující ze sousedního letiště Schönefeld, z parkoviště je pak sváží autobusy.

Letiště stále nemá povolení k provozu. Pokud ho dostane včas, chystá na léto zkušební provoz s najmutím několika tisíců dobrovolníků.

Říjnový termín příštího roku uvedlo letiště jako závazný už letos v květnu, včera ho schválila dozorčí rada. V květnu letiště začalo s přidělováním prostor pro jednotlivé aerolinky.  Lufthansa a easyJet budou v Terminálu 1, Eurowings v Terminálu 2. Ryanair zůstane na stávajícím terminálu letiště Schönefeld, který bude označen jako Terminál 5.

Nové letiště má do budoucna nahradit berlínské letiště Tegel V poslední době přibývá hlasů, které volají po zachování provozu na Tegelu. Vedení berlínských letišť má ale jasno: 31. října příštího roku otevře nové letiště, 4. listopadu zde začnou odlétat a přistávat letadla a 8. listopadu Tegel zavřou.

Tagy BER Berlin Brandenburg International Letiště Berlín
64 komentářů