Osvětlené závory se šíří, nově je železničáři dali na hlavní tah z Budějovic do Plzně

Nové zabezpečení přejezdu, Sedlice. Pramen: Správa železnicNové zabezpečení přejezdu, Sedlice. Pramen: Správa železnic

Správa železnic pokračuje v šíření novinky, kterou jsou osvětlené závory. Od úterý jsou jimi nově zabezpečena místa, kde se kříží

Správa železnic pokračuje v šíření novinky, kterou jsou osvětlené závory. Od úterý jsou jimi nově zabezpečena místa, kde se kříží trať Březnice – Strakonice se silnicí I. třídy č. 20. Ta je hlavním silničním tahem mezi Českými Budějovicemi a Plzní.

Přejezdy, které byly dosud zabezpečeny jen výstražníky, jsou poblíž obcí Sedlice, Němčice a Blatná. Nově osazené závory jsou z kompozitních materiálů s červeně svítícími LED páskami. Ty slouží ke zvýraznění sklopených závor za snížené viditelnosti a v noci.

Pokud jde o osvětlené závory, počítají se zatím na jednotky. Pilotně je Správa železnic osadila loni na přejezd ve stanici Velké Březno, která leží na trati Kolín – Děčín-východ nedaleko Ústí nad Labem. Nová břevna s aktivní signalizací pak letos v březnu začala fungovat i na nechvalně proslulém přejezdu ve Studénce, kde před pěti lety došlo ke srážce pendolina s kamionem.

Nové zabezpečení přejezdu, Sedlice. Pramen: Správa železnicNové zabezpečení přejezdu, Blatná. Pramen: Správa železnicOsvětlené závory, přejezd ve Studénce. Pramen: Správa železnicOsvětlené závory, přejezd ve Studénce. Pramen: Správa železnicPřejezd u Velkého Března, který je nově osazen i LED diodami. Foto: SŽDC

Správa železnic minulý týden oznámila, že letos urychlí tempo zvyšování zabezpečení přejezdů. Zatímco loni šlo na tento účel 1,1 miliardy korun, letos to má být 1,36 miliardy a příští rok 1,5 miliardy korun. Letos má modernizací projít 142 úrovňových křížení (loni 130, příští rok 170).

Na české železniční síti, která čítá více než 9 000 kilometrů, je 7 789 přejezdů. Světelnou signalizaci má 4 138 přejezdů, 1 418 má i závory. Ani přes investice se však tragická statistika nehod dlouhodobě nemění. Každoročně dojde na přejezdech zhruba ke 160 střetům, při nichž zahyne téměř padesát osob.

Tagy přejezdy Správa železnic Top
36 komentářů