dkv-spojujeme

Osudová Strela. Česká televize odvysílá dokument o renovaci unikátního vozu

Natáčení dokumentu o Slovenské Strele. Foto: Martin PátekNatáčení dokumentu o Slovenské Strele. Foto: Martin Pátek

Původně mělo jít o výrazně kratší dokument, nakonec vznikly dva.

V televizní premiéře se dnes objeví na programu ČT2 52 minut dlouhý dokument o historii a renovaci motorového vozu M290.002 Slovenská Strela. Režisér Martn Pátek na pozadí renovace národní technické památky rozehrává příběh, který ukazuje pestrost vztahů mezi Čechy, Rakušany a Němci v průběhu první poloviny minulého století.

„Původně měl být součástí chystaného cyklu České televize o zachráněných historických skvostech. Ale při natáčení jsem zjistil, že jde o mnohem zajímavější příběh,“ vysvětlil Pátek. Namísto původně plánovaných 26 minut má dokument 52 minut, vzniklo ještě další dílo Genius Valašska. To se zabývá životem Josefa Sousedíka, který se na vývoji vozu podílel.

Dokument Osudová Strela ukazuje historii na pozadí tří lidských příběhů. Konstruktéra, vynálezce a zapomenutého technického génia přezdívaného valašský Edison – Josefa Sousedíka, průkopníka automobilismu Hanse Ledwinky a barona Ringhoffera. Motorový vůz M 290.0 Slovenská Strela vznikl v kopřivnické Tatře v roce 1936.

Štáb pravidelně dojížděl na samotnou renovaci motorového vozu, díky které se vrátil k původnímu stavu. Část dokumentu je takzvané dokudrama, tedy s herci. Postavu Josefa Sousedíka hraje jeho vnuk.

Česká televize odvysílá dokument na stanici ČT 14. června ve 21:25 a 15. června v 17:25. Detaily jsou na stránkách České televize.

Tagy M290.002 Slovenská strela
10 komentářů