Ostravská flotila nových tramvají se rozšiřuje. Dopravní podnik ukázal čtyři hotové kusy

Ostrava představila čtyři kompletní tramvaje typu 39T. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.czOstrava představila čtyři kompletní tramvaje typu 39T. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.cz

Z výrobních linek sjely první čtyři kompletní kusy nové tramvaje 39T pro Ostrava. Dopravní podnik je dnes představil při společné prezentaci se Škodou Transportation. 

Dopravní podnik Ostrava (DPO) představil čtyři kompletní a hotové kusy tramvají typu Škoda ForCity Smart 39T. Zároveň také došlo k ukončení zkušebního provozu první vyrobené tramvaje s označením 1751. Ta byla dopravci předána do užívání poté, co úspěšně prošla všemi předepsanými testy, které trvaly od loňského podzimu.

„Nové tramvaje se oficiálně stávají součástí vozového parku. Děje se tak téměř tři a půl roku od podpisu kontraktu,“ řekl generální ředitel DPO Daniel Morys. Dodání tramvají do Ostravy nabralo několikrát zpoždění kvůli pandemii covid-19.

Slavnostního předávání, které se nejprve muselo přesunout do zázemí martinovské vozovny kvůli rozmarům počasí, se zúčastnili i zástupci vedení města a Škody Transportation. „Je to pro nás významný milník v modernizaci vozového parku. Ten komfort jízdy je ještě větší než u Stadlerů. Oba typy tramvají navíc dovolují využít možnost plného zrychlení na 80 kilometrů v hodině,“ poznamenal k celému projektu primátor města Tomáš Macura (ANO).

Už na konci února se tak budou moci cestující setkat se šesticí tramvají zařazených do provozu. Všechny stroje by měly už příští pondělí vyjet na linku č. 4 a č. 10. Do konce září už bude v provozu všech 35 vozů. Cena jedné tramvaje se pohybuje okolo 47,5 milionů korun.

DPO také  stále hledá prostředky na využití celé opce. Po jejím naplnění by mělo ostravské ulice křižovat dohromady 40 nových vozů.

Tagy 39T dopravní podnik ostrava DPO Škoda 39T For City Smart
26 komentářů