Ostrava uspěla s odvoláním proti zamítnutí povolení ke stavbě Severního spoje do Poruby

Dálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan SůraDálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan Sůra

Ministerstvo pro místní rozvoj nařídilo nové projednání.

Statutární město Ostrava uspělo s odvoláním proti rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje, který na sklonku loňského roku zamítl žádost o vydání územního rozhodnutí pro stavbu Severního spoje do Poruby. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) rozhodnutí úřadu Olomouckého kraje zrušilo a vrátilo jej k novému projednání. Kraj tedy musí znovu zahájit územní řízení. Na Twitteru to uvedla náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová.

Olomoucký úřad, který žádost z důvodu minimalizace případné podjatosti posuzoval, tehdy zdůvodňoval zamítnutí nesplněnými požadavky stavebního zákona. Město s tím nesouhlasilo a považovalo závěr za nezákonný, protože měl být údajně nesprávný a v rozporu s právními předpisy. Uvedlo to na svých webových stránkách.

Podle Ostravy předcházelo rozhodnutí řízení, v jehož průběhu došlo k vadám, které mohly mít vliv na jeho správnost a zákonnost. Radnice zpochybňovala rovněž posuzování namítané kvality prostředí. Stavební úřad dokonce sám přiznal, že rozhodoval na základě nezjištěného stavu věci.

Nadregionálně důležitá stavba má ulevit přetíženým tahům

Severní spoj má odlehčit dopravě na přetížených ulicích Opavská a Rudná. Zároveň umožní přímé napojení městských obvodů Poruba, Martinov a Třebovice na dálnici D1. Výhledově budou na Severní spoj napojeny i Hošťálkovice. První už realizovaný úsek Severního spoje propojil ulici Mariánskohorskou s mimoúrovňovou křižovatkou na dálnici D1 a slouží jako dálniční přivaděč. Celková délka druhé části bude činit 4,17 km, náklady na její výstavbu jsou odhadovány na téměř dvě miliardy.

Jak deník Zdopravy.cz již dříve informoval, o vybudování Severního spoje se mluví již řadu let, na jeho potřebě panuje shoda jak na úrovni radnice, tak vedení kraje. Že jde o jeden z důležitých investičních záměrů v rámci celé ČR, potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka.

Severní spoj a jeho zvažovaná trasa Zdroj: Statutární město Ostrava

Severní spoj a jeho zvažovaná trasa
Zdroj: Statutární město Ostrava

Tagy Moravskoslezský kraj ostrava Poruba Severní spoj
11 komentářů