Ostrava se dočká doubledeckerů. Třetí pokus o soutěž vyšel, přihlásily se dvě firmy

Nový dvoupodlažní autobus na vodík od společnost Wrightbus. Foto: WrightbusNový dvoupodlažní autobus na vodík od společnost Wrightbus. Foto: Wrightbus

Po dvou neúspěšných pokusech, kdy se do soutěže nepřihlásil ani jeden zájemce, míří třetí pokus zadávacího řízení na  výrobce dvoupodlažních

Po dvou neúspěšných pokusech, kdy se do soutěže nepřihlásil ani jeden zájemce, míří třetí pokus zadávacího řízení na  výrobce dvoupodlažních autobusů pro Ostravu do finále. Poprvé i s firmami, které chtějí autobusy pro Ostravu vyrobit.

Do nové soutěže Dopravního podniku Ostrava na dodávku dvou autobusů se přihlásily dvě firmy, jejich jména zatím DPO tají.  Vozy mají dopravovat návštěvníky Ostravy z Dolní oblasti Vítkovice do zoologické zahrady a zpět.

„Dopravní podnik zatím doubledeckery soutěžil dvakrát a ani jednou neuspěl. Teď při třetím výběrovém řízení nám přišly dvě nabídky, které se v tuto chvíli zkoumají, jestli vyhovují zadání,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura.

V obou případech se podle něj jedná o zahraniční zájemce. „Mám naději, že ty dvě nabídky vyhoví. Autobus je vlastně dělaný na míru pro Ostravu, to není něco, co by někde sjíždělo z pásů, takže dodávka by pravděpodobně byla až začátkem roku 2020. Navíc požadujeme nízkoemisní nebo bezemisní vozidlo, tedy CNG nebo elektrobus nebo nějaký hybrid, tedy kombinace obojího, a to bylo tou největší překážkou v tom, abychom nějaké nabídky dostali,“ dodal Macura.

Předpoklad je, že turisté, kteří přijíždějí do Ostravy, zaparkují v Dolní oblasti Vítkovice, kde si mohou prohlédnout industriální památky. Poté nasednou do autobusu, který je doveze do Zoologické zahrady Ostrava. Kromě toho, že projížďka dvoupatrovým autobusem bude pro turisty atrakcí, linka odlehčí přeplněným parkovištím u zoo tím, že část návštěvníků zaparkuje v Dolní oblasti, v níž je dostatek parkovacích ploch.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO dvoupodlažní autobus Top
24 komentářů