Ostrava bez přístavu. Ministerstvo zvažuje ukončení splavné Odry terminálem v Bohumíně

Vizualizace splavné Odry. Pramen: ministerstvo dopravyVizualizace splavné Odry. Pramen: ministerstvo dopravy

Nově zbudovaný plavební kanál by po polské území minul meandry řeky v hraničním úseku.

Rozsah splavnění Odry na českém území by mohl být výrazně menší, něž s jakým ještě nedávno stát počítal. Ministerstvo zvažuje variantu, že lodě by končily svou pouť proti proudu už v terminálu v Bohumíně, zhruba čtyři kilometry od hranic. Padlo by tím splavnění až do Ostravy, kde měl být přístav ve Svinově. Ostravská samospráva ale velké nákladní lodě ve městě nechce.

„Tato věc se stále řeší, hlavní jsou nyní jednání s polskou stranou. Součástí příprav bude i to, že Ředitelství vodních cest zadá zpracování územně-analytické studie,“ uvedl mluvčí MD Martin Brychta. Studie má „posoudit veškeré aspekty a specifika sledovaného území – tedy nejen dopravní funkci, ale i oprávněné požadavky v oblasti vodohospodářství, životního prostředí a případně turistického ruchu a rekreace“.

Podle ministra Martina Kupka směřuje stát k dohodě s polskou stranou o splavnění části Odry při hranicích s Českou republikou. „Je to dlouhodobý záměr a jedna z těch variant je dovést umělý kanál nějaké tři čtyři kilometry za hraniční čáru a tam vybudovat terminál, který by umožnil další rozvoj dopravních vztahů. Bylo by to podle všech analýz velmi atraktivní a zajímavé,“ řekl Kupka minulý týden v podcastu Cesty Zdopravy.cz (cca 52. minuta). Odra by tak byla splavná jen po Bohumín.

Nově zbudovaný plavební kanál by po polské území minul meandry řeky v hraničním úseku. Kanál by přitom podle ministerstva neubíral vodu z meandrů, protože plavební komora by byla vybavena úspornými nádržemi.

Meandry Odry u hranic. Pramen: MDČR

Meandry Odry u hranic. Pramen: MDČR

Úsporná varianta splavnění Odry by vyřadila ze hry ostravskou samosprávu, jejíž zastupitelstvo plány na splavnění do Ostravy odmítlo. Město poukazuje na to, že stavba by měla podle názoru zastupitelů obrovské důsledky na ekosystém a životní prostředí v okolí řeky Odry, která protéká územím Ostravy, a zároveň by negativně ovlivnila urbanismus města.

Splavnění Odry je poslední částí průplavu Dunaj – Odra – Labe, kde probíhá příprava. DOL jako celek současná česká vláda odmítla. O splavnění Odry tak už nemluví jako o součásti DOL.

Tagy Ministerstvo dopravy splavnění Odry
59 komentářů