dkv-spojujeme

Opravujeme.to. Praha spustila web s uzavírkami, do údržby dá o 300 milionů víc

Tramvajové provizorium v úseku Vychovatelna - Bulovka. Autor: Dimír Šťastný/Pražský deníkTramvajové provizorium v úseku Vychovatelna - Bulovka. Autor: Dimír Šťastný/Pražský deník

Hlavní město Praha spustilo internetový přehled nejvýznamnější uzavírek dopravních cest na svém území. Projekt nese název Opravujeme.to. V letních měsících

Hlavní město Praha spustilo internetový přehled nejvýznamnější uzavírek dopravních cest na svém území. Projekt nese název Opravujeme.to. V letních měsících hodlá město opravit na šest desítek komunikací. Celkově pro letošní rok město na údržbu vyčlenilo 1,9 miliardy korun, což je o 300 milionů víc než loni.

„Praha konečně začíná pořádně řešit běžnou údržbu a opravy komunikací. Dopravu jsme přebrali ve chvíli, kdy manko na stavu komunikací je asi 35 miliard korun, tedy polovina ročního rozpočtu Prahy. Je nutné dát věci do pohybu,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Většinu rekonstrukcí město podle něj naplánovalo na prázdniny, aby Pražany omezilo co nejméně. Web Opravujeme.to se má stát místem, kde město a jeho organizace (především TSK a DPP) zveřejňují informace o stavbách v dopravní síti. Stránka je nyní v pilotním provozu, po první sezóně se má dočkat vyladění.

Lepší koordinaci oprav a staveb ale komplikuje skutečnost, že Praha dosud nemá online databázový systém, který by byl propojený s geografickými informačními systémy. Systém by byl schopný stav komunikace průběžně vyhodnocovat, hlásit, kdy dojde ke konci životnosti povrchu nebo sítě pod ním, a naplánovat rekonstrukce tak, aby omezily provoz ve městě co nejméně.

„Takové systémy budeme mít v Praze do tří čtyř let. Úplně stejně jako většinu Pražanů mě štvalo, když ve stejné ulici probíhala na jaře oprava komunikace a na podzim výměna plynovodu. Vnímám proto online koordinaci jako klíčovou věc, na kterou Praha nepochopitelně dlouho čekala. Zadal jsem Technické správě komunikací přípravu takové databáze a do té doby pokračujeme v intenzivní koordinaci na pravidelných poradách,“ řekl Scheinherr.

Letos se bude do údržby v Praze investovat 1,9 miliardy korun, tedy o 300 milionů víc než loni.

Tagy opravy praha
6 komentářů