Opravený Sergej čeká nejdelší jízda, KDS cestou přes Ústí oslaví patnácté výročí

Lokomotiva 781.592 Sergej společnosti Kladenská dopravní a strojní. Foto: KDSLokomotiva 781.592 Sergej společnosti Kladenská dopravní a strojní. Foto: KDS

Oprava lokomotivy zabrala dva roky, půjde o oficiální představení.

Na trati mezi Prahou, Ústím nad Labem, Bílinou, Žatcem, Lužnou a Kladnem se zítra objeví netradiční soupravy. Společnost Kladenská dopravní a strojní (KDS) vypraví u příležitosti 15. výročí od svého založení vlak vedený lokomotivou 781.592 přezdívanou Sergej. Její opravu dokončila loni.

Sergej si svoji premiéru odbyl loni v září při akci v Dole Mořina na Kladně. Nyní půjde o jeho oficiální představení. Jízda je určena jen pro pozvané.

Jízdní řád počítá s odjezdem soupravy v 9:50 z Kladna přes Pražský Semmering na hlavní nádraží, kam přijede ve 12:27. Ve 13 hodin odjede do Ústí nad Labem a dál do Teplic, Bíliny a Žatce, kde bude mít pobyt 40 minut. V Lužné pak bude v 17:48. Sergej poveze 4 osobní vozy. Kompletní jízdní řád je k dispozici zde.

KDS zvolila pro lokomotivu netradiční barvu: rezavě hnědou. „Nechtěli jsme dalšího červeného sergeje, které tu jezdí,“ vysvětluje majitel KDS Radel Šauer netradiční barvu. Oprava probíhala dva roky v přerovské společnosti ČMŽO, oprava motoru díky spolupráci s CZ LOKO v Lotyšsku.

Lokomotiva 781.592 patřila ke strojům, které sloužily až téměř do konce nasazování těchto strojů na české železnici v pravidelném provozu. Tehdejší ČSD ji zařadily do provozu v roce 1979, dojezdila v chebském depu v roce 2001. Poté putovala do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově, odkud ji koupila v roce 2019 Kladenská dopravní a strojní.

O opravě Sergeje jsme si povídali s Radkem a Romanou Šauerovými také v podcastu Cesty Zdopravy.

Tagy 781 781.592 Kladenská dopravní a strojní
30 komentářů