Oprava „Rakušanky“ finišuje, Zubačka shání poslední peníze na rekonstrukci historické lokomotivy

Oprava lokomotivy T426.003. Foto: KDSOprava lokomotivy T426.003. Foto: KDS

Na české koleje by se měla v druhé polovině srpna vrátit unikátní historická ozubnicová lokomotiva T426.003. Od podzimu loňského roku probíhá její rozsáhlá rekonstrukce ve společnosti Kladenská dopravní a strojní.

Na české koleje by se měla v druhé polovině srpna vrátit unikátní historická ozubnicová lokomotiva T426.003. Od podzimu loňského roku probíhá její rozsáhlá rekonstrukce ve společnosti Kladenská dopravní a strojní.

Provozovatelé lokomotivy vypsali kvůli nákladům na opravu sbírku přes Hithit, ve které shání zbývající peníze na rekonstrukci.

„Jde o peníze, které použijeme na spolufinancování opravy,“ řekl Pavel Šturm ze spolku Zubačka, který patří pod Železniční společnost Tanvald. Dárcům nabízí za příspěvek různé odměny včetně například jízdy se strojvedoucím na stanovišti. Polovinou z nákladů ve výši 3,2 milionu korun přispělo na opravu ministerstvo kultury. Cílem je vybrat 200 tisíc korun.

Radek Šauer z Kladenské dopravní a strojní opravu lokomotivy přirovnává k restaurování kostelních varhan. „Oprava nebyla jednoduchá. Jednak nebyla k dispozici opravárenská dokumentace, ale především již neexistují v podstatě žádné náhradní díly. K celé opravě se přistupovalo s citem a důrazem na zachování co nejvíce původních prvků, abychom nemuseli v některých případech nahrazovat určité komponenty za moderní prvky, což se nakonec povedlo. Podařilo se tak například ze sta procent repasovat vybavení kabiny včetně ovládacích prvků a ukazatelů,“ dodal Šauer.

Lokomotiva z roku 1961 vyrobená v Rakousku jezdí na jediné ozubnicové trati v ČR z Tanvaldu do Harrachova. Pro svůj původ má jednu z přezdívek „Rakušanka“. Během generální opravy dostala lokomotiva nový lak, repasí prošel spalovací motor, rozvody či trubky na vodu a olej. Oprava má dál prodloužit životnost lokomotivy. Detailní informace o lokomotivě jsou na stránkách Zubačky.

Oprava lokomotivy T426.003. Foto: KDSOprava lokomotivy T426.003. Foto: KDSOprava lokomotivy T426.003. Foto: KDSOprava lokomotivy T426.003. Foto: KDSOprava lokomotivy T426.003. Foto: KDSLokomotiva T426.001 na ozubnicové železnici mezi Tanvaldem a Kořenovem. Foto: Zubačka.cz

 

Tagy KDS Kladenská dopravní a strojní (KDS) T426.003 Top zubačka
27 komentářů