KDS hledá barvu pro opraveného Sergeje, nechce klasickou červenou

Zahájení opravy Sergeje Kladenské dopravní a strojní v Přerově. Foto: Kladenská dopravní a strojníZahájení opravy Sergeje Kladenské dopravní a strojní v Přerově. Foto: Kladenská dopravní a strojní

Návrat na koleje proběhne nejspíše až v září.

Společnost Kladenská dopravní a strojní (KDS) začala řešit, v jaké barvě bude jezdit lokomotiva 781.592 přezdívaná Sergej, která prochází kompletní opravou. Na facebooku nechala své fanoušky hlasovat o třech možných verzích.

„Je to výběr asi z dvaceti variant, každá má něco do sebe. Věděl jsem jen, že nechci klasické zbarvení, ve kterém tu lokomotivy jezdily. Ty jsou tu všechny, které zde jezdí,“ řekl spolumajitel KDS Radek Šauer.

Na výběr jsou tak tři verze: hnědá se stříbrnými detaily a pak červenostříbný nátěr nebo stříbrnočervený. Hlasování probíhá na facebokovém profilu KDS.

Tři barevná schémata pro opravovaného sergeje KDS. Foto: KDS

Tři barevná schémata pro opravovaného sergeje KDS. Foto: KDS

Oprava lokomotivy probíhá od loňského roku. Aktuálně má již zavázaný motor, k lakování by mělo dojít na přelomu dubna a května. KDS nakonec mírně posouvá plány s prvním nasazením na koleje, aktuálně počítá se startem až v září.

Lokomotiva 781.592 patřila ke strojům, které sloužily až téměř do konce nasazování těchto strojů na české železnici v pravidelném provozu. Tehdejší ČSD ji zařadily do provozu v roce 1979, dojezdila v chebském depu v roce 2001. Poté putovala do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově, odkud ji koupila v roce 2019 Kladenská dopravní a strojní.

Podle původních plánů měla lokomotiva jezdit jen v čele zážitkových vlaků, KDS ale chystá její nasazení i do nákladní dopravy, především v prvních měsících po uvedení do provozu. I kvůli tomu, aby využil záruky na repasovaný motor. „Má pověst lokomotivy s vysokou spotřebou. Ale když se přepočítá spotřeba na náklad, vychází srovnatelně jako u jiných lokomotiv. Určitě si to ověřím hned při první jízdě, kterou si odjedu jako strojvedoucí osobně,“ dodal Šauer.

Více jsme o opravě lokomotivy psali ve dvou textech v minulém roce.

 

Tagy 781.592 KDS Kladenská dopravní a strojní sergej T 679 Top
134 komentářů