Oprava estakády v České Lípě začne příští rok, řidiče čekají dva roky kyvadlového provozu

Estakáda silnice I/9 v České Lípě. Foto: Google Street ViewEstakáda silnice I/9 v České Lípě. Foto: Google Street View

Na opravu má sdružení 658 dnů.

Opravu estakádového mostu v České Lípě provede za 297,3 milionu korun sdružení firem Edikt a IDS – Inženýrské a dopravní stavby. Ředitelství silnic a dálnic s ním podepsalo minulý týden kontrakt, jak ukazují data z registru smluv. Oprava začne na jaře příštího roku.

Sdružení nabídlo v soutěži nejnižší cenu, je na 87 % předpokládané hodnoty. „Počítám s tím, že práce začnou na jaře,“ řekl Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy ŘSD. Sdružení nabídlo opravu za 658 dnů, stejně jako všichni další uchazeči.

Most byl postaven v roce 1987, dílčí oprava proběhla v roce 2006. Je 726 metrů dlouhý. Estakáda mimoúrovňově kříží čtyři ulice se silnicí II/262, nábřežní stezku pro cyklisty a pěší. Překračuje zrušené kolejiště bývalé železniční stanice „Česká Lípa-město“ a koryto řeky Ploučnice.

Důvodem opravy je jeho špatný stav. „V říjnu 2017 byl na objektu proveden rozsáhlý a podrobný diagnostický průzkum, který zjistil vážné a chronické závady statického i provozního charakteru významně snižující životnost mostu. Efektivního zlepšení již nejde dosáhnout formou běžné stavební údržby, provedením lokální opravy nebo opakováním sanace současných konstrukcí,“ uvedlo ŘSD v zadávací dokumentaci.

Podle dat ze sčítání dopravy projede po mostě v průměru 15 090 aut denně. Řidiče a cestující kvůli opravě čekají velké komplikace. ŘSD plánuje zavedení střídavého jednosměrného provozu, tedy v podstatě kyvadlový provoz řízený semafory.

Česká Lípa je jedním z největších měst v zemi bez obchvatu. ŘSD aktuálně soutěží stavbu jeho části.

Tagy česká lípa Edikt I/9 IDS – Inženýrské a dopravní stavby Olomouc Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
17 komentářů