Omezení na jihu Prahy. Oprava Komořanské změní jízdní řády a spustí dříve přívoz

Komořanská ulice v Praze. Foto: FB Městské částí Praha - ZbraslavKomořanská ulice v Praze. Foto: FB Městské částí Praha - Zbraslav

Z Komořanské se stane na tři měsíce jednosměrná ulice.

Cestující a řidiče na jihu Prahy čeká od pondělí nové omezení v Komořanské ulici. Technická správa komunikací (TSK) zde začne s další etapou opravných prací, kdy dojde k opravě opěrných zdí a sanaci skalních stěn. Omezení se dotkne i provozu městské hromadné dopravy.

Opravy mají trvat zhruba tři měsíce. Opravovaný úsek začíná od křižovatky Komořanská, most Závodu míru a Břežanské údolí a končí zhruba 100 metrů před spojením ulic Závist a Komořanská. Plánované dokončení všech etap je nejdéle do konce dubna 2022.

 „V rámci veškerých stavebních prací dojde k opravě stávající opěrné zdi v souhrnné délce 192 metrů. Oprava zdi je rozdělena na 4 úseky, na kterých dojde k úpravě říms, chodníků a železobetonových mostovek a bude opraveno odvodnění a zpevňující piloty. Dojde k přeložce veřejného osvětlení a následně bude postaveno nové, uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Dojde také k sanaci svahu na Komořanské. Bude odstraněna náletová zeleň, dojde k očištění skalních stěn a svahů. Dále budou odtěženy nestabilní části a bloky. Demontovány budou stávající záchytné ploty, které jsou nevyhovující a postaveny budou nové ocelové. Zakázku získala společnost POHL CZ.

Autobusy projedou ulicí ve špičce

Stavební práce si vyžádají zábor poloviny komunikace a částečné dopravní omezení v úseku Závist – Břežanské údolí. Provoz na Komořanské bude bude jednosměrný ve směru z centra. V opačném směru (do Modřan) bude komunikace neprůjezdná pro všechna vozidla s výjimkou vozidel stavby a ve špičce i autobusů MHD, jejich provoz v protisměru bude možný v době od 6:00 do 9:00 hod. a 14:00 do 19:00 hod. za asistence poučených pracovníků stavby.

Omezení se dotkne linky 165. Dopravní podnik hl. m. Prahy na svých stránkách detailně popisuje, jaké změny nastanou. Mimo špičky pracovních dnů dochází k zavedení spojů pouze ve zkrácené trase Háje – Komořany. Ve špičkách pracovních dnů jezdí spoje ve své celé trase Háje – Sídliště Zbraslav. Ve směru Háje se přemísťuje zastávka Nádraží Zbraslav, a to přímo na most Závodu míru, přibližně 30 metrů před křižovatku s ulicí Břežanské údolí. Náhradní linka X165 je v době zkrácení běžné linky 165 provozována v polookružní trase Sídliště Zbraslav – Zbraslavské náměstí – Nádraží Zbraslav – Cholupice – Na Beránku – Komořany – Sídliště Zbraslav.

Jako další náhrada spojení je do provozu uveden i přívoz P6 v trase Lahovičky – Nádraží Modřany, a to v parametrech běžného sezónního provozu.

Tagy Komořanská Pohl CZ TSK Praha
26 komentářů