Omezené cestování? Spotřeba pohonných hmot loni klesla jen o 6 %

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Největší pád ve spotřebě loni zaznamenaly letecký petrolej.

Pandemie koronaviru loni nepřinesla i přes řadu zákazů pro pohyb osob zásadní pokles spotřeby pohonných hmot. Vyplývá to z finálních statistik, které zveřejnila Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Za rok 2020 dosáhla celková spotřeba pohonných hmot 7,66 miliard litrů, což je meziroční pokles o 6 %. Výraznější pokles byl u automobilových benzinů: za hodnocené období klesla jeho spotřeba o 9,2 %, u motorové nafty o 4,7 % .

Nejvýraznější propad poptávky automobilových pohonných hmot byl v dubnu 2020, automobilové benziny klesly o 32 % a motorová nafta o 20 % v porovnání se stejným obdobím roku 2019 .

Přes léto růst, letos opět pokles

Podle dat za loňský rok docházelo v některých měsících naopak k nárůstu. V letních měsících zhruba o 3–5 %. „Ovlivněn byl i domácí individuální turistikou v letních měsících. U nafty se zvýšená poptávka projevila až v září, a to o 2 %,“ řekl Václav Loula z ČAPPO. V prosinci, který bývá pravidelně ve spotřebě pohonných hmot jedním z nejsilnějších měsíců, došlo k úbytku o 14 %.

Poptávce po pohonných hmotách první měsíce lockdownu nepomohlo ani velké zlevnění. „V příhraničních regionech z důvodu uzavření hranic docházelo často k vyšším propadům prodejů pohonných hmot u čerpacích stanic o více jak 60 %. Některé tyto stanice pak byly dočasně uzavřeny,“ dodal Loula.

Pokles poptávky po pohonných hmotách úzce koresponduje s makroekonomickým ukazatelem HDP, který za rok 2020 vykázal zmenšení o 5,6 %. Podle Louly se tak potvrzuje, že vývoj spotřeby se otočil i kvůli poklesu výkonnosti ekonomiky. Pokles spotřeby je ale výrazně nižší, než jaký byl u počtu cestujících ve veřejné dopravě, kde loni podle předběžných dat ubyla více než třetina lidí. Souviset to může i s tím, že velká část lidí upřednostnila raději automobil. Jednak kvůli obavám z nákazy, jednak kvůli omezeným jízdním řádům.

U nafty došlo k menšímu poklesu o 4,7 %. To podle Louly souvisí především s tím, že kamiony a nákladní automobily kvůli zásobování dál jezdila, stejně tak vozy integrovaného záchranného systému.

Pokles spotřeby trvá i letos, během prvních dvou měsíců oproti roku 2019 zhruba o 15–20 % u benzínu, u nafty o 10–12 %.

Bezkonkurenčně největší pád zaznamenal v Česku okrajový sortiment pohonných hmot: letecký petrolej. Za celý loňský rok se spotřeba propadla o 67 %.

Tagy ČAPPO Česká asociace petrolejářského průmyslu spotřeba pohonných hmot
15 komentářů