Olšanská ulice na Žižkově má být přívětivější. Praha chystá studii

Olšanská ulice v Praze na Žižkově. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80304683Olšanská ulice v Praze na Žižkově. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80304683

Jedna z hlavních žižkovských tepen, čtyřpruhá Olšanská ulice v údolí mezi Parukářkou a Olšanskými hřbitovy, se má změnit. Rada hlavního

Jedna z hlavních žižkovských tepen, čtyřpruhá Olšanská ulice v údolí mezi Parukářkou a Olšanskými hřbitovy, se má změnit. Rada hlavního města Prahy dala svému Institutu plánování a rozvoje (IPR) za úkol, aby zpracoval zadání pro vytvoření studie na rozvoj ulice a jejího okolí.

„Přestože se ulice nachází v širším centru hlavního města, neodpovídá kvalitou veřejných prostranství svému potenciálu. V oblasti je také diskutováno hned několik stavebních projektů, které nejsou vzájemně koordinovány,“ uvedl IPR.

Vedle samotné Olšanské ulice chce Praha výrazně ovlivnit i podobu jejího okolí, kde se mimo jiné chystá výstavba několika administrativních i bytových budov. Ulice pak na kopci končí u nákladového nádraží Žižkov, jehož území rovněž projde v příštích letech proměnou.

„Celé území od Olšanského náměstí až po plánovanou novou čtvrť na místě nákladového nádraží Žižkov, čekají velké změny. Hlavní osu této oblasti pak tvoří Olšanská ulice, která by se měla vhodně zapojit do okolní struktury a měla by být příjemná pro současné i budoucí obyvatele této lokality,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček.

Hlavním úkolem IPR, potažmo vznikající studie, bude zejména zkoordinovat investice, které s kolem Olšanské chystají. Cílem je rovněž nastavit „objemovou a prostorovou regulaci pro plánovanou výstavbu v území a také prověřit kapacity této lokality“.

Podle města je třeba v ulici a okolí také zlepšit podmínky pro cyklistickou a veřejnou dopravu a zajistit i lepší prostupnost území pro chodce.

„Začneme analýzami, které nám napoví, jak je na tom lokalita z hlediska dopravy nebo třeba kvality zeleně. Cílem je pak připravit podrobný plán včetně odhadu finančních nároků a komunikace s městskou částí Praha 3, dopravním podnikem nebo například památkáři. Shoda nad takto důležitým územím je pro nás zásadní,“ doplnil ředitel IPR Ondřej Boháč.

Mnohem dál než oživení Olšanské jsou plány na proměnu navazujících ulic Táboristká a Seifertova.

Tagy IPR Olšanská ulice praha Žižkov
23 komentářů