Olomoucký dopravní podnik testuje nové plastové sedačky v tramvajích

Nové plastové sedačky v olomoucké tramvaji. Foto: DPMONové plastové sedačky v olomoucké tramvaji. Foto: DPMO

Dopravce si od nových sedaček slibuje snížení nákladů na údržbu a čištění.

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) začal v první tramvaji testovat nové plastové sedačky. Na rozdíl od stávajících polstrovaných si od nich slibuje jednodušší údržbu. Ke změně došlo i na základě častých podnětů ze strany cestujících na znečištění látkových potahů. Zatím jsou plastové sedačky zkušebně v jedné tramvaji.

V uplynulých měsících jsme přistoupili k postupnému hloubkovému čištění všech sedaček v tramvajích i autobusech. V některých případech ale na potazích i přes důkladné vyčištění zůstávají skvrny, které jsou poté předmětem stížností cestujících. Proto jsme hledali i jiné možnosti, jak situaci dlouhodobě řešit,“ vysvětlil předseda představenstva DPMO .

Na konci minulého roku bylo rozhodnuto o zkušební instalaci plastových sedaček. Pokud se osvědčí dojde postupně k jejich instalaci i do dalších vozů. „K obměně by v tom případě došlo postupně buď s nákupem nových vozů, při větších opravách nebo v případě pravidelné výměny sedaček na základě stáří či opotřebení,“ doplnil dopravně – provozní náměstek DPMO Pavel Zatloukal. Významným faktorem pro testování jiného druhu sedaček jsou i náklady na údržbu látkových potahů, u plastových sedátek se předpokládá v této oblasti finanční úspora.

Zatím se cestující s plastovými sedačkami mohou setkat ve voze číslo 252, který nejčastěji obsluhuje linku X4 nebo linku 1.

Tagy čalounění sedaček Dopravní podnik města Olomouce DPMO sedačky
42 komentářů