Olomouc vypsala tendr na prodloužení tramvajové tratě v Nových Sadech

Tramvaje v Olomouci. Pramen: DPMOTramvaje v Olomouci. Pramen: DPMO

Zhruba 1,3 kilometru tramvajové trati vyjde na 388 milionů korun.

V Olomouci se po dlouhém váhání přeci jenom pokouší naplnit plány na prodloužení tramvajové trati z centra na sídliště Nové Sady. Město vypsalo tendr na stavební firmu, předpokládané náklady na 1 300 metrů dlouhou trať činí 388 milionů bez DPH.

Stavba, která nese oficiální název „Tramvajová trať II. etapa – Nové Sady – Povel“, přinese prodloužení trati z dnešní konečné zastávky Trnkova Zikovou ulicí do ulice Schweitzerovy. Stavba by měla začít na jaře příštího roku, hotovo by mělo být v závěru roku 2022.

Trasa nové tramvajové trati v Olomouci. Foto: Moravia Consult

Trasa nové tramvajové trati v Olomouci. Foto: Moravia Consult

Podle původních plánů města přitom už měla být stavba v plném proudu. První výběrové řízení k této stavební zakázce vypsala radnice loni v létě. Nakonec jej ale nedotáhla do konce a ještě letos v květnu poslala projekt do fáze „dlouhodobé hibernace“. Mluvilo se o odkladu na neurčito.

„Neurčito“ trvalo do září, kdy radnice plány oprášila a nyní vypsala výběrové řízení. Na projekt je schválená evropská dotace, která pokryje 85 procent nákladů. Radní změnu názoru vysvětlili tím, že dopady koronaviru na rozpočet nebudou tak zásadní, jak se ještě v květnu obávali.

Na stavbu má v budoucnu navázat ještě třetí etapa, díky které by měly tramvaje cestující zavézt až do Slavonína.

Tagy Olomouc rozšíření tramvajové tratě Povel - Nové Sady Top
14 komentářů