Olomouc řeší chaotické parkování sdílených kol a elektrokoloběžek, ve městě vznikly nové odkládací zóny

Sdílené koloběžky v Olomouci. Pramen: Město OlomoucSdílené koloběžky v Olomouci. Pramen: Město Olomouc

Náklady na vyznačení zón pro odložení elektrických koloběžek hradí sami provozovatelé.

V Olomouci se objevily nové parkovací zóny pro sdílená kola a elektrokoloběžky. Informaci na svých stránkách uvedlo město, které se rozhodlo řešit problémy s chaotickým odstavováním sdílených prostředků. Vodorovné dopravní značení s piktogramem nově vymezuje prostor, kde mají uživatelé kola a koloběžky správně parkovat.

V ulicích Olomouce se nyní v rámci pilotního projektu postupně objevilo prvních pět desítek takových zón. Jejich vyznačení hradí sami provozovatelé. Nově vyznačené zóny jsou umístěny vedle klasických kovových stojanů na kola, kde by se tak měl uvolnit prostor pro odstavování běžných kol. Dosud platila dohoda, že provozovatelé sdílených kol mohou obsadit padesát procent kapacity stojanů, ne vždy se ale dařilo tuto dohodu dodržovat.

„Ve městě jsme nejprve vytipovali místa, která odstavování sdílených kol a elektrokoloběžek prostorově umožňují. A teď už se na chodnících postupně objevuje vodorovné značení, které plochy těchto nových parkovacích zón viditelně vyznačují,“ popsal náměstek primátora Matouš Pelikán.

Sdílená kola a elektrokoloběžky bylo možné doteď odstavovat pouze na určených místech vyznačených v mobilních aplikacích. Tato parkoviště měla ovšem jen virtuální podobu určenou svým uživatelům. Místa tak nemohla využívat veřejnost.

„Tím, že je nyní na chodnících viditelně vyznačíme, zpřehledníme situaci a dokážeme lépe předejít stížnostem,“ je přesvědčen městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Po vyhodnocení pilotní části bude Olomouc uvažovat o zřízení dalších takových míst.

Po Olomouci se aktuálně pohybuje zhruba tisícovka sdílených kol a elektrokoloběžek od pěti různých provozovatelů. Jejich počet se pro letošní sezónu nenavýšil. Cílem radnice je mít je stále pod kontrolou. Kromě špatného parkování, které mohou nyní občané oznamovat i prostřednictvím aplikace hlášení závad, patří mezi neduhy zejména nesprávná jízda uživatelů.

Tagy elektrické koloběžky Olomouc sdílená mobilita
23 komentářů