Odvolávám, co jsem slíbil. Magistrát nakonec nepřidá autům na mostu Legií deset centimetrů

Most Legií. Autor: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80032328Most Legií. Autor: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80032328

Na most mohou i nadále vjíždět legálně pouze vozy velikosti Fabie a menší. 

Automobilisté se na pražském mostu Legií nakonec nedočkají deseti šířkových centimetrů navíc ve směru k Národnímu divadlu. Magistrátní Odbor pozemních komunikací a drah ustoupil od plánu změnit omezení pro vozidla vjíždějící na most ze dvou metrů na 2,1 metru do šířky.

Magistrát rozvolnění limitu a přemalování plné čáry na přerušovanou oznámil letos v únoru v dopravním opatření, které předložil veřejnosti k připomínkám. Cílem bylo zlegalizovat průjezd například Octavií, které by dnes most využívat neměly, neboť jsou včetně zpětných zrcátek širší než povolené dva metry.

Podle magistrátu se mělo úpravou značky na 2,1 metru předejít tomu, aby řidiči byli uváděni v omyl. Značení na mostě totiž řeší okamžitou šířku vozidla (tedy i se zrcátky), zatímco v technickém průkazu je uvedena šířka bez zpětných zrcátek.

„Řidiči vozidel jsou tak uvedeni v omyl a v dobré víře projíždějí přes most Legií ve směru Národní divadlo. K tomuto dochází například i u standardního a jednoho z nejrozšířenějších typů vozidla Škoda Octavia II. a III. generace,“ stálo v oznámení magistrátu, které vydal z vlastní iniciativy „z moci úřední“.

K záměru obdržel magistrát ve lhůtě čtyři připomínky. „Všechny zaslané připomínky a námitky směřovaly proti navrhované úpravě svislého a vodorovného dopravního značení na mostě Legií z důvodu zvýšení provozu individuální automobilové dopravy, čímž dojde ke zpožďování provozu MHD, jenž přepraví mnohonásobně více osob v daném místě než individuální automobilová doprava, přetížení jedné z klíčových křižovatek z pohledu vedení páteřních tras kolejové dopravy v centru města (u Národního divadla) a také ke snížení bezpečnosti nemotorové dopravy, tedy chodců a cyklistů,“ přiblížil magistrátní odbor v aktuálním opatření zveřejněném na úřední desce, kterým plán na rozvolnění pravidel pro vjezd na most zrušil. A to s „ohledem na výše řečené“.

Vzhledem ke zrušení plánu tak považuje připomínky za vyřízené. A na most mohou i nadále vjíždět legálně pouze vozy velikosti Fabie a menší.

Tagy Hlavní město Praha Most Legií
54 komentářů