Odvolání šéfa ČD se může v pondělí zadrhnout, proti je ČSSD. Kremlík mlčí

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhyBývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhy

Oficiálně dosud neoznámený plán ministra dopravy Vladimíra Kremlíka odvolat v pondělí z postu předsedy představenstva Českých drah Miroslava Kupce zadrhává.

Oficiálně dosud neoznámený plán ministra dopravy Vladimíra Kremlíka odvolat v pondělí z postu předsedy představenstva Českých drah Miroslava Kupce zadrhává. Proti se postavili sociální demokraté a jejich zástupce Vojtěch Kocourek nemá pro konec Kupce hlasovat. Na odvolání Kupce tak zřejmě nebude dostatek hlasů.

Poslanec ČSSD Jan Birke, který je ve straně garantem pro oblast dopravy, se netají rozhořčením nad Kremlíkovým postupem. „Záměr odvolat předsedu představenstva mi oznámil ve čtvrtek večer. Když jsem se ho ptal na důvody, nebyl schopen mi je sdělit,“ řekl Birke. Podle něj vždy platilo, že koaliční partner byl o takových personálních změnách informován.

„Pan Kocourek dostal pokyn, že nemá hlasovat pro odvolání,“ dodal Birke. Podle něj to neznamená, že jsou socialisté přímo proti Kupcově odvolání, ale potřebují slyšet důvody. Zatím jediný důvod uvedl při interpelacích premiér Andrej Babiš. Šéfovi drah vytkl, že po pár týdnech odešel z představenstva Michal Heřman. Toho přitom zlákalo jiné ministerstvo – průmyslu a obchodu – do vedení OKD.

Kocourkův hlas může přitom být klíčový. Pro odvolání je potřeba nejméně pět hlasů. V dozorčí radě chybí aktuálně jeden člen, místo po Petru Moosovi je neobsazené, je tedy osmičlenná. Téměř jisté je, že odboráři budou hlasovat proti nebo se zdrží, tak to bylo dosud u všech personálních výměn. Kocourkův postoj redakce zjišťuje. „Zatím jsem neslyšel jediný relevantní důvod, proč by měl být odvolán. Většinou se při personálních záležitostech zdržujeme hlasování, je to záležitost vlastníka,“ řekl člen dozorčí rady za odboráře Vladislav Vokoun. Důvody odvolání Kupce nechápe ani bývalý předseda dozorčí rady Petr Moos. „Práci pana Kupce hodnotím velmi pozitivně. Překvapuje mě, že se mluví o změnách bez toho, aby byla známá nějaká pochybení,“ řekl Moos Hospodářským novinám.

Klíčový bude postoj zástupců akademické sféry v dozorčí radě. Předseda dozorčí rady Karel Pospíšil uvedl, že na dozorčí radě nejspíše vystoupí předseda řídícího výboru Tomáš Čoček, který by měl vysvětlit detailněji důvody vedoucí k odvolání. Zda se vůbec bod ale dostane do programu není zatím jasné. „Vím o tom, že je toto téma na stole. Proto jsem si vlastními silami sháněl některé podklady, abych měl na celou problematiku vlastní názor. Musím to ještě vyhodnotit,“ řekl Pospíšil. Odmítl tak odpovědět na to, zda je připraven hlasovat pro Kupcovo odvolání, nebo ne.

V celém oboru se mezitím čile spekuluje, co může být skutečným důvodem. Mluví se například i o tom, že neudržel manažerku Luďku Hnulíkovou, která přešla ke konkurenční Arrivě, nebo o sporech se SŽDC o cenu pozemků, které má SŽDC od ČD koupit.

Jasno by do problematiky měl vnést především ministr dopravy Vladimír Kremlík, který se s Kupcem dosud ani nesešel. Od středy na dotazy k odvolání Kupce neodpověděl, stihl se ale několikrát vyfotit na sociální sítě. Stejně tak mlčí i Václav Nebeský, který se má stát Kupcovým nástupcem. Dosud působí jako náměstek ministryně pro místní rozvoj a člen řídícího výboru Českých drah.

O jeho možném jmenování se vyjádřil nepříliš pozitivně Petr Moos. „Nechce se mi věřit, že by poměrně nezkušeného člověka, jako je pan Nebeský, politika určila na tak vysoké místo, jako je řízení Českých drah,“ dodal Moos.

Právo dnes upozornilo i na jinou zajímavou spojitost Nebeského s aktuálními problémy premiéra Andreje Babiše s auditem Evropské komise. Nebeského manželka Olga působí ve funkci náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a má na starosti koordinaci evropských fondů a mezinárodních vztahů. Z toho titulu bude také pracovat a dohlížet na českou odpověď k předběžnému auditu Evropské komise k čerpání dotací, který je kritický k postupu českých orgánů.

Doplněno v 17:15
Dotazy deníku Zdopravy.cz zaslané ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi:
Z jakého důvodu jste se dosud nesešel s Miroslavem Kupcem?
Jaké výhrady máte k jeho práci?
Kdo Vám nařídil, že má dojít k jeho výměně, nebo jde o Váš nápad? Pokud o Váš, proč jste výhrady, které k panu Kupcovi máte, neřešil přímo s ním?
Kdy vypíšete výběrové řízení na předsedu představenstva, jak včera sliboval Andrej Babiš při interpelacích?

Odpověď Vladimíra Kremlíka:
České dráhy jsou obchodní společnost, na starost ji má řídící výbor, dozorčí rada, představenstvo. Dozorčí radu čeká velký kus práce, což jsem už probíral mj. s jejím předsedou. Budu chtít být seznámen s měřitelnými plány, hodnotícími kritérii, strategií ČD i jejich dceřiných společností. Toto za současného stavu postrádám.

Tagy České dráhy Miroslav Kupec Top
32 komentářů