Odjezdy spojů MHD se v Praze nově zobrazují přímo na zastávkových přístřešcích

Autobusová zastávka Staroměstská s informačním panelem. Pramen: THMPAutobusová zastávka Staroměstská s informačním panelem. Pramen: THMP

Zobrazují se i ikony, které cestujícím napoví, zda jde o nízkopodlažní či klimatizovanou soupravu.

Digitální panely s aktuálními odjezdy autobusů a tramvají včetně zpoždění byly dnes spuštěny do provozu na prvních 30 přístřešcích pražské MHD v novém městském designu. Umístění odjezdového panelu přímo do přístřešku na jeho vnitřní stěnu je podle města „sekundárním řešením na zastávkách, kde nelze z dispozičních důvodů instalovat samostatně stojící odjezdový panel“.

Hardware a instalaci zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) ve spolupráci s organizátorem dopravy ROPID, který je dodavatelem odjezdových dat a vybírá konkrétní lokality. S osazením dalších integrovaných odjezdových panelů se počítá ve druhé polovině letošního roku a v průběhu toho příštího, THMP mluví o zhruba stovce „digitalizovaných přístřešků“.

„Doplnění odjezdových panelů do přístřešků navazuje na instalaci samostatně stojících informačních panelů na nejvytíženějších zastávkách MHD, kterou jsme zahájili již v loňském roce. Dopravní data čerpáme z platformy Golemio, která na panelech umožňuje v reálném čase zobrazit odjezdy nejbližších spojů a také aktuální mimořádnosti v provozu nebo komunikovat krizové situace v Praze,“ uvedl pražský radní pro dopravu Zdeněk Hřib.

Panely integrované v přístřešcích ukazují odjezdový čas v minutách a směr až pro pět nejbližších spojů. Zobrazují se i ikony, které cestujícím napoví, zda jde o nízkopodlažní či klimatizovanou soupravu. V provozu jsou například na autobusových zastávkách Staroměstská, K Letišti nebo Lotyšská.

„Jde o řešení navržené naším vývojovým týmem v rámci THMP, které je dostupné z běžných komponent na trhu, vysoká priorita byla věnována IT bezpečnosti. Jednotlivé komponenty od nosných prvků přes řídicí počítač až po všechny elektro součásti se kompletují v našich dílnách. Součástí bude i systém tyfloset, který pomáhá v orientaci cestujícím se zrakovým postižením. Mají-li k dispozici speciální pomůcku v podobě dálkově ovládaného vysílače, jeho aktivací spustí hlasovou službu, která je bezprostředně informuje, jaký spoj právě přijíždí a kam směřuje,“ doplnil místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

Tagy MHD Praha zastávky MHD
20 komentářů