Ochránci přírody chtějí po ŘSD nový ekodukt v Beskydech

Silnice I/56 u Frýdlantu nad Ostravicí a místo, kde by mohl vzniknout nový ekodukt. Zdroj: Google Street ViewSilnice I/56 u Frýdlantu nad Ostravicí a místo, kde by mohl vzniknout nový ekodukt. Zdroj: Google Street View

V Beskydech pokračuje příprava ekoduktu na Jablunkovsku, stavět by se mohlo příští rok.

Znovu zprůchodnit jeden z migračních koridorů živočichů v Beskydech by mohl nový ekodukt nad silnicí I/56 nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí. Trasu přerušila nedávná instalace oplocení. Ochránci přírody již požadavek sdělili Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Jako první o tom informovala Česká televize.

Zvažovaná poloha nového ekoduktu nad silnicí I/56.Zdroj: Google Earth

Zvažovaná poloha nového ekoduktu nad silnicí I/56.
Zdroj: Google Earth

„Podnětem na silnici I/56 se zabýváme, jednání a možná řešení jsou na samém začátku. Ze závěrů teprve vyplyne, zda je potřeba navrhnout nový ekodukt, nebo postačí například změna současného stavu (úprava oplocení kolem silnice, optimalizace stávajících migračních tras apod.),“ řekl deníku Zdopravy.cz Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Podle Mazala trvá příprava takové stavby roky v závislosti na aktivitě všech zúčastněných stran.

Chráněná krajinná oblast Beskydy je jedinou oblastí ČR, kde žijí nejen rysové a vlci, ale také medvědi. Jejich přesun je podle ochránců přírody stále komplikovanější. Migrační koridory narušují hlavně silnice či železnice. Problematické úseky jsou zejména na severu Beskyd, například na Jablunkovsku. I tam se chystá výstavba nového ekoduktu, jejíž příprava navíc nedávno pokročila.

„Nově máme právo hospodařit s trvalým záborem pozemků potřebných pro stavbu a bezodkladně plánujeme dokončit zadávací dokumentaci pro výběr zhotovitele. Výběr firmy bude ihned následovat s předpokladem zahájení stavby příští rok,“ upřesnil Mazal.

Náklady na stavbu ŘSD odhaduje na 155 milionů korun, usnadnit má hlavně migraci velkých šelem a losa.

ŘSD ukázalo podobu přechodu pro medvědy u hranic se Slovenskem

Tagy ekodukt I/56 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD silnice I/56
51 komentářů