Obyvatelé italské Ravenny budou mít sdílená kola zdarma

Ravenna. Pramen: commons.wikimedia.org, karel291Ravenna. Pramen: commons.wikimedia.org, karel291

Radnice chce obyvatelstvo motivovat ke změně dopravních návyků ve prospěch zelenějších způsobů dopravy.

Obyvatelé Ravenny v italském regionu Emilia-Romagna mají nově roční využití místního systému sdílených kol zdarma. Město chce tímto krokem motivovat své rezidenty ke změně každodenních dopravních návyků ve prospěch zelenějších způsobů dopravy a podpořit používání jízdních kol v období, kdy je zvýšená automobilová doprava kvůli návštěvníkům přijíždějícím na zdejší pláže.

Rozhodnutí, na základě kterého jsou bezplatné výpůjčky jízdních kol realizovány, bylo schváleno v květnu 2021. Všichni obyvatelé Ravenny tak mají od té doby možnost získat zdarma roční „předplatné“ na bikesharing Velospot. Jde zatím o pilotní projekt.

Tamní systém Velospot zahrnuje celkem 285 jízdních kol, z nichž 45 jsou kola elektrická. Uživatelé si mohou kola vypůjčit na kterékoli stanici Velospot, které jsou rozmístěné jak v samotném městě Ravenna, tak i na pobřeží (Marina di Ravenna a Porto Corsini).

Zmíněný pilotní projekt vznikl díky podpoře regionu Emilia–Romagna, který se dlouhodobě věnuje propagaci ekologicky šetrných způsobů dopravy. Program, ze kterého jsou financovány bezplatné výpůjčky kol, má název „Na kole do práce“, je určen ale všem (nikoliv jen pracujícím).

Tagy bikesharing Itálie Ravenna
10 komentářů