Obrazem: V polích u Olbramovic se začíná rýsovat nový obchvat na I/3

Stavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSD

Odstraňují se pařezy, ploty a další překážky. Probíhá skrývka ornice na ploše trvalých a dočasných záborů.

Po více než měsíci od prvního kopnutí je z ptačí perspektivy už jasně patrná trasa budoucího obchvatu středočeských Olbramovic na vytížené silnici I/3. Práce na dlouho očekávané a odkládané stavbě začaly 13. dubna, stavba je zatím ve fázi zemních prací. Hotova by měla být v roce 2023.

„Odstraňují se pařezy, ploty a další překážky. Probíhá skrývka ornice na ploše trvalých a dočasných záborů. V trase již začali pracovat archeologové a byla provedena nutná opatření pro záchranu chráněných živočichů v blízkosti Konopišťského potoka,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martin Buček. Podle něj stavba běží podle plánu.

Stavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Olbramovic. Pramen: ŘSDSilnice I/3 na výjezdu z Olbramovic na jih. Pramen: ŘSDTrasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSDSilnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791

Průjezd Olbramovicemi na přetíženém tahu na jih patří k největším „dopravním závadám“ ve středních Čechách. Pro obyvatele obce i řidiče tak se zahájením stavby skončila dlouhá léta marného čekání, původně se mělo stavět už na přelomu 80. a 90. let.

Nová přeložka bude dlouhá 3,4 kilometru, napojí se na již hotové úseky kolem Tomic a Votic. Buduje ji společnost M-Silnice, která v tendru přišla s nejnižší cenou 320,94 milionu korun. To je o 33 procent méně než cena předpokládaná (478,5 mil.). Zahájení stavby se kvůli průtahům v přípravě několikrát odložilo, ŘSD mělo přeložku na „zahajovacím“ seznamu už pro rok 2018.

Tagy I/3 obchvat Olbramov ŘSD Top
58 komentářů