Obrazem: Tunel na obchvatu Budějovic přilákal tisíce lidí, mátla je proměnlivá tabule

Jižní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJižní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Řidiči se na jihu Čech dočkají před Vánoci celých 28 kilometrů dálnice najednou.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes v rámci dne otevřené stavby vpustilo veřejnost na dálniční obchvat Českých Budějovic (D3), který by se měl motoristům otevřít po téměř šesti letech budování letos před Vánoci.

A zájem byl velký. Zhruba pětikilometrový zpřístupněný úsek na jihovýchodním okraji města přilákal tisíce lidí, kteří využili možnost projít se po téměř dokončené dálnici nebo se projet na kolech, koloběžkách či kolečkových bruslích. Lákal především kilometrový tunel Pohůrka.

Atmosféra připomínala pouliční festival, zvláště když odpoledne zazpíval Richard Müller. Stánky nabízely nápoje a pokrmy zdarma, pro děti byla připravena řada atrakcí. Vidět se před krajskými volbami nechali i politici.

Vedle tunelu budila pozornost i značka, která zakazuje vjezd do tunelu od jihu. Vyvolala tak diskusi, zda se dálnice v prosinci otevře jako celek. S vysvětlením přišel až generální ředitel ŘSD Radek Mátl, který pro Zdopravy.cz potvrdil, že jde o značku proměnlivou. Zákazová poloha se bude používat pouze v případě nutnosti uzavřít tunel, například kvůli údržbě.

Zájemci byli vpuštěni pouze do jedné ze dvou trub tunelu, ve druhé stále probíhá pokládka betonové vozovky. Podle Mátla práce probíhají dle harmonogramu.

Obchvat s tunelem se měl původně otevírat v září 2022. Stavba ale nabrala zpoždění, a to hlavně kvůli nutnosti tunel přeprojektovat. Tunel je součástí úseku D3 Úsilné – Hodějovice, jehož stavbu slavnostně zahájil v dubnu 2019 tehdejší ministr dopravy Dan Ťok. Stavbu podle ŘSD zdržela například i likvidace černé skládky, covid nebo nedostatek materiálu po napadení Ukrajiny Ruskem.

Zdržení způsobilo, že se řidiči na jihu Čech dočkají před Vánoci celých 28 kilometrů dálnice najednou. Vedle dvacetikilometrového obchvatu Českých Budějovic, který tvoří úseky Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Třebonín, se otevře i navazující úsek Třebonín – Kaplice nádraží.

Jak dnes uvedl Mátl, úsek dálnice D3 Úsilné – Staré Hodějovice, který je dlouhý 7,2 kilometru, se prodraží o zhruba dvě miliardy korun. Původní smluvní cena byla 5,28 miliardy korun.

Den otevřené stavby na D3 se odehrál zhruba na pěti kilometrech včetně tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMimoúrovňová křižovatka Pohůrka u jižního portálu stejnojmenného tunelu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJižní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJižní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMimoúrovňová křižovatka Pohůrka u jižního portálu stejnojmenného tunelu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJižní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDen otevřené stavby na dálničním obchvatu Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBagr. Stavební stroje dostaly na den volno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVálec. Stavební stroje dostaly na den volno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářFinišér. Stavební stroje dostaly na den volno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJižní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTunel Pohůrka si přišly prohlédnout tisíce zájemců. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTunel Pohůrka si přišly prohlédnout tisíce zájemců. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSeverní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTunel Pohůrka 7. září 2024 během dne otevřené stavby. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMimoúrovňová křižovatka Pohůrka u jižního portálu stejnojmenného tunelu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMimoúrovňová křižovatka Pohůrka u jižního portálu stejnojmenného tunelu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDálnice D3 u Budějovic 7. září 2024 hostila den otevřené stavby. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDálnice D3 u Budějovic 7. září 2024 hostila den otevřené stavby. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZ D3 bude sjezd i na českobudějovické letiště. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDálnice D3 u Budějovic 7. září 2024 hostila den otevřené stavby. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZnačení je proměnlivé, zákaz bude platit během údržby tunelu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZnačení je proměnlivé, zákaz bude platit během údržby tunelu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDálnice D3 kolem Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy D3 dálniční obchvat Českých Budějovic ŘSD Úsilné - Hodějovice
5 komentářů