Obrazem: První regiopantery pro Slovensko jsou hotové, testují je ve Velimi

Elektrická jednotka 660 pro ZSSK na zkušebním okruhu ve Velimi. Foto: Milan Šrámek / ŠkodaElektrická jednotka 660 pro ZSSK na zkušebním okruhu ve Velimi. Foto: Milan Šrámek / Škoda

Škoda Transportation dokončila první dvě elektrické jednotky pro slovenského dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Po dokončení testů na zkušebním okruhu

Škoda Transportation dokončila první dvě elektrické jednotky pro slovenského dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Po dokončení testů na zkušebním okruhu ve Velimi mají být v od příštího roku nasazeny do provozu v Žilinském kraji.

Jednotky pro ZSSK vychází z konceptu Regiopanterů. „Nové vlaky mají námi určený nátěr a interiér podle našeho nového designového manuálu. Při zkušebních jízdách jsme byli velmi příjemně překvapení. 25 nových jednotek bude znamenat v žilinské regionální dopravě revoluci,“ říká Filip Hlubocký, předseda predstavenstva a generální ředitel ZSSK.

ZSSK si jich objednaly celkem 25. Nasadí je na všechny elektrifikované linky, tedy na trasy Žilina – Trenčín, Horní Lideč – Púchov, Žilina – Čadca – Zwardoń a Žilina – Liptovský Mikuláš. Nákup vlaků za 160 milionů eur je největší investicí v historii firmy. Škoda v elektronické aukci porazila Stadler.

Všechny jednotky mají být dodané příští a přespříští rok. Jde o dvousystémové jednotky s rychlostí do 160 kilometrů v hodině. ZSSK si objednaly celkem 13 kusů jednotek 661, které jsou třívozové a pro 247 sedících cestujících. Dalších dvanáct kusů bude mít označení 660, jsou čtyřvozové pro 343 sedících cestujících.

 

Nízkopodlaží jednotky splňují poslední nároky na moderní cestování: jsou klimatizované, mají zásuvky na dobíjení drobné elektroniky, ve vlaku bude wi-fi. Jednotky jsou vybaveny moderním WC , prostorem pro přepravu zdravotně postižených, jízdních kol a kočárků, budou vybavené kamerovým a informačním systémem.

Interiér nové elektrické jednotky 660 pro ZSSK. Foto: Milan Šrámek / ŠkodaInteriér nové elektrické jednotky 660 pro ZSSK. Foto: Milan Šrámek / ŠkodaInteriér nové elektrické jednotky 660 pro ZSSK. Foto: Milan Šrámek / ŠkodaElektrická jednotka 660 pro ZSSK na zkušebním okruhu ve Velimi. Foto: Milan Šrámek / Škoda
Tagy 660 661 elektrické jednotky Škoda Transportation Top ZSSK
118 komentářů