Obrazem: ÖBB představily Nightjet nové generace. Podívejte se na budoucnost nočních vlaků

NightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBB

Prodej jízdenek začne 11. října.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB dnes u příležitosti stého výročí od založení představily dlouho očekávanou novinku. Novou generaci nočních vlaků Nightjet, které pro ně vyrobila společnost Siemens Mobility. Dopravce soupravy označuje jako vlajkovou loď evropských nočních vlaků.

S cestujícími se nové soupravy vydají poprvé do provozu 10. prosince se změnou jízdního řádu. Nejprve na linku z Vídně do Hamburku a z Innsbrucku do Hamburku. Prodej jízdenek začne 11. října. Celkem mají ÖBB objednáno 33 sedmivozových souprav.

„Budoucnost krátkých a středních tras patří vlakům,“ uvedla ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová. Generální ředitel ÖBB Andreas Matthä uvedl, že jde o další krok, jak dostat na železnici více cestujících.

V Česku se poprvé testuje kompletní souprava nočních vlaků NightJet

Sedmivozové soupravy budou mít dva vozy k sezení (řídící vůz a multifunkční vůz), tří lehátkové vozy a dva lůžkové. Maximální celková kapacita je 254 míst.

V lůžkovém voze mají všechna kupé vlastní toaletu a sprchu, kapacita kupé budou dvě osoby. Novinkou jsou kajuty nazvané Mini Cabins, jednotlivá místa na spaní v lehátkovém voze. „Obsahují vše, co potřebujete pro nerušenou noční cestu v kompaktním prostoru,“ tvrdí ÖBB.

Pro bezbariérové ​​cestování má každý nový Nightjet moderní bezbariérový lehátkový oddíl (až pro dva vozíčkáře a doprovod) a bezbariérové ​​WC. V multifunkčním voze je šest míst pro jízdní kola nebo kočárky.

Nové soupravy jsou schváleny pro provozu v Rakousku, Německu, Itálii, Švýcarsku a Nizozemsku, maximální rychlost bude 230 km/h. Cestující budou mít k dispozici Wi-Fi zdarma s palubním portálem. Voy jsou vybaveny moderním informačním systémem, nechybí zásuvky pro dobíjení elektroniky. Na stránkách ÖBB je možnost virtuální prohlídky.

Nightjet nové generace. Foto: ÖBBNightjet nové generace. Foto: ÖBBKupé pro vozíčkáře. Foto: ÖBBKupé pro vozíčkáře. Foto: ÖBBNová generace Nightjet, chodbička v lůžkovém voze. Foto: ÖBBNová generace Nightjet, chodbička v lehátkovém voze. Foto: ÖBBMultifunkční vůz v nové generaci NightJet. Foto: ÖBBKupé pro vozíčkáře. Foto: ÖBBBezbariérová toaleta. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, vůz s místy k sezení. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, Mini Cabin. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lehátkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBBNightJet nové generace, lůžkový vůz. Foto: ÖBB

Tagy nightjet ÖBB
86 komentářů