Obrazem: ÖBB představily interiér nových NightJetů, nabídnou i mini kabiny pro jednoho cestujícího

NightJet, lůžkový vůz Comfort Plus. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort Plus. Pramen: ÖBB

První NightJety by měly vyjet za rok na linkách z Rakouska a Německa do Itálie.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) dnes ve vídeňském závodu Siemensu poprvé ukázaly interiér nové generace nočních vlaků NightJet. Soupravy stavěné pro rychlost 230 km/h by poprvé měly svézt cestující koncem léta příštího roku, do konce roku 2025 jich má být na kolejích všech 33.

„Noční vlaky jsou v Evropě na vzestupu, protože jsou výrazně šetrnější alternativou ve srovnání s lety na kratší vzdálenosti,“ uvedla rakouská ministryně dopravy a klimatu Leonore Gewesslerová. Podle generálního ředitele ÖBB Andrease Matthä začíná s nástupem nového vlaku i „nový věk nočního cestování“.

Za jednu z nejdůležitějších inovací považují ÖBB mini kabiny s jakýmsi modulem pro jednoho cestujícího, které mají zlepšit soukromí na cestách. Soupravy jsou sedmivozové, z toho dva jsou osobní vozy (řídicí vůz a multifunkční vůz). Tři vagony jsou lehátkové (čtyřmístná kupé + mini kabiny) a dva jsou lůžkové (dvoumístná kupé). Všechna kupé v lůžkovém voze mají vlastní WC a sprchu.

První vlaky budou za rok nasazeny na linky z Vídně a Mnichova do Říma, Benátek a Milána.

NightJet, lůžkový vůz Comfort, sprcha. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort, chodbička. Pramen: ÖBBNightJet, detail interiéru. Pramen: ÖBBNightJet, detail interiéru. Pramen: ÖBBNightJet, informační systém. Pramen: ÖBBNightJet. Pramen: ÖBBNightJet, lehátkový vůz. Pramen: ÖBBNightJet. Pramen: ÖBBNightJet, lehátkový vůz. Pramen: ÖBBNightJet, lehátkový vůz. Pramen: ÖBBNightJet, lehátkový vůz. Pramen: ÖBBNightJet, mini kabina. Pramen: ÖBBNightJet, mini kabina. Pramen: ÖBBNightJet, mini kabina. Pramen: ÖBBNightJet, mini kabina. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort Plus. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort Plus. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort Plus. WC a sprcha. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort. Pramen: ÖBBNightJet, lůžkový vůz Comfort. Pramen: ÖBBPrvní souprava NightJet opouští vídeňský závod Siemensu (září 2021). Foto: Siemens
Tagy nightjet noční vlaky ÖBB Siemens Mobility
133 komentářů