Obrazem: Jižní věž Fantovy budovy se opět pyšní okřídleným kolem

Plastika okřídleného kola po renovaci. Pramen: Správa železnicPlastika okřídleného kola po renovaci. Pramen: Správa železnic

Po opravě se křídla znovu zlatila, použilo se celkem 4875 plátků 24 karátového zlata

Ve vánici a silných poryvech větru se dnes dopoledne uskutečnila u jižní věže Fantovy budovy malá sláva. Na věž byla po dlouhých měsících renovování vrácena zlacená křídla, která jsou součástí sousoší okřídleného kola. Završuje se tím dvouletá oprava vnějšího pláště Fantovy budovy, která bude definitivně hotová v květnu.

„Oprava této plastiky z roku 1907 trvala i s přípravou jeden rok. Ocelová konstrukce, která nese křídla, byla značně zkorodovaná a hrozilo zhroucení celé plastiky. Po opravě se křídla znovu zlatila, použilo se celkem 4 875 plátků 24karátového zlata,“ uvedla již ve středu mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Správa železnic chce v příštích měsících zahájit opravy i v interiéru budovy. Aktuálně běží tendr na první etapu, která zahrnuje velké sály nádraží. Předpokládaná cena je 318 milionů.

Osazování křídel na Fantovu budovu. Pramen: Správa železnicOsazování křídel na Fantovu budovu. Pramen: Správa železnicOsazování křídel na Fantovu budovu. Pramen: Správa železnicPlastika okřídleného kola po renovaci. Pramen: Správa železnicRestaurování plastiky křídel pro pražské Hlavní nádraží. Pramen: Správa železnicRestaurování plastiky křídel pro pražské Hlavní nádraží. Pramen: Správa železnicZlacené křídlo připravené k osazení na Fantovu budovu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová Fantova budova ve 20. letech.
Autor: František Fridrich (1829 – 1892) – Zmizelá Praha, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11703410Orli a okřídlená kola jsou častým motivem Fantovy budovy. Soch jsou tu desítky. Pramen: FB Správa železnicHodiny, Fantova budova. Pramen: Správa železnic

 

Tagy fantova budova Správa železnic
9 komentářů