Obrazem: Chystané proměny magistrály. Hřiště u křižovatky Bulhar, přechod u nádraží a park na Těšnově

Budoucí uspřádání před Fantovou budovou. Pramen: IPR PrahaBudoucí uspřádání před Fantovou budovou. Pramen: IPR Praha

V poslední etapě proměny by mohla zmizet estakáda v oblasti Florence a Těšnova.

Pražská Severojižní magistrála a její okolí se má v příštích letech podle vedení města proměnit v přívětivější prostor. Pražští radní tento týden schválili trojici studií, které „pomohou nastavit směr pro budoucí rozvoj a zkvalitnění Severojižní magistrály v úseku mezi Vltavou a Hlavním nádražím“. Podívejte se na představy architektů.

Proměna bude rozdělena do několika fází a potrvá dlouhá léta. V poslední etapě by mohla zmizet estakáda v oblasti Florence a Těšnova. Začne se ale například úpravou osvětlení, stavbou chodníků nebo pruhů pro cyklisty. Studie dále navrhují nová propojení formou schodišť a věnují se také využití prostranství pod magistrálou.

V případě zbourání estakády (po roce 2035) by na Těšnově vznikl nový park. „Jedná se o řešení, které počítá s výrazným úbytkem automobilového provozu, se kterým počítáme s kompletním zprovozněním městského okruhu. S vymístěním magistrály by se tak otevřel velký prostor pro transformaci území na park a možností umístění kulturní instituce,“ uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlaváček. Odstranění estakády město označuje za dlouhodobou vizi, aktuálně prý není reálné.

Naopak reálná je úprava prostoru před Fantovou budovou hlavního nádraží, které se věnuje jedna ze studií. Dojde na ni s připravovanou rekonstrukcí nové haly nádraží a obnovou Vrchlického sadů. Před hlavním vchodem secesní budovy vznikne nový přechod pro chodce a dojde k redukci odbočovacího a připojovacího pruhu ke křižovatce U Bulhara.

Budoucí uspřádání před Fantovou budovou. Pramen: IPR PrahaBudoucí uspřádání před Fantovou budovou. Pramen: IPR PrahaBudoucí uspřádání před Fantovou budovou. Pramen: IPR PrahaBudoucí uspřádání před Fantovou budovou. Pramen: IPR PrahaPostupné úpravy magistrály Na Florenci. Pramen: IPR/agps architecturePostupné úpravy magistrály v oblasti Těšnova a Florence. Pramen: IPR/agps architecturePostupné úpravy magistrály v oblasti Těšnova a Florence. Pramen: IPR/agps architecturePostupné úpravy magistrály v oblasti Těšnova a Florence. Pramen: IPR/agps architecturePostupné úpravy magistrály v oblasti Těšnova a Florence. Pramen: IPR/agps architecturePostupné úpravy magistrály v oblasti Těšnova a Florence. Pramen: IPR/agps architectureHřiště na křižovatce U Bulhara. Pramen: IPR/agps architectureProstor Těšnova. Pramen: IPR/Lola Landscape architectsProstor Těšnova. Pramen:  IPR/Lola Landscape architectsProstor Těšnova. Pramen:  IPR/Lola Landscape architectsProstor Těšnova. Pramen:  IPR/Lola Landscape architectsProstor Těšnova po zrušení dálniční estakády. Pramen: IPR/Lola Landscape architectsProstor Těšnova. Pramen:  IPR/Lola Landscape architects
Tagy Hlavní město Praha magistrála
146 komentářů