Praha začne připravovat úpravy magistrály mezi Vltavou a hlavním nádražím

Prostor před pražským hlavním nádražím v roce 1909.. Pramen: IPR/© Zikmund ReachProstor před pražským hlavním nádražím v roce 1909.. Pramen: IPR/© Zikmund Reach

Plány magistrátu u hlavního nádraží zahrnují zúžení a vytvoření přechodu.

Praha začne ve spolupráci s architekty připravovat úpravy magistrály v úseku mezi Hlávkovým mostem a hlavním nádražím. Vznikne k tomu také pracovní skupina. V pondělí to schválili radní města spolu s architektonickými studiemi, které se návrhy krátkodobých i dlouhodobějších změn zabývají. Plány magistrátu u hlavního nádraží zahrnují zúžení a vytvoření přechodu, mezi Hlávkovým mostem a Bulharem mají změny zahrnovat zpřístupnění silnice chodcům a cyklistům nebo vytvoření nájemních prostor pod estakádou.

První schválený dokument navrhuje řešení prostoru před hlavním nádražím v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí jeho nové odbavovací haly, kterou připravuje Správa železnic (SŽ). Studii zpracoval Institut plánování a rozvoje (IPR) a počítá se zúžením silnice u nádraží na dva plus dva pruhy a vybudováním přechodu. Město návrh předá SŽ, aby ho využila při přípravě projektu rekonstrukce haly, po jejíž střeše magistrála vede.

Prostor před pražským hlavním nádražím v roce 1909.. Pramen: IPR/© Zikmund ReachProstor před pražským hlavním nádražím v roce 1909.. Pramen: IPR/© Zikmund ReachProstor před pražským hlavním nádražím v roce 1884. Pramen: IPR/© Zikmund ReachVýstavba Fantovy budovy v roce 1907.
Autor: Brunner-Dvořák – http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:a27efd70-6c37-11e4-9d98-005056825209?page=uuid:6603f620-7349-11e4-b2f6-005056827e51 Český svět, 8. 11. 1907, page 68, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63988891Praha hl. n., Fantova budova před rekonstrukcí. Foto: České dráhy

Okolí hlavního nádraží by mělo podle zástupců města přijít na řadu jako první, zároveň chce magistrát připravovat úpravy dalšího úseku magistrály od Bulhara k Hlávkovu mostu. Těmi se zabývá studie švýcarských architektů ze studia agps architecture. „Relativně snadnými způsoby bychom v dohledné době mohli mít magistrátu upravenou tak, aby pod ní byly kulturní nebo komerční prostory a po ní se mohli pohybovat i chodci a cyklisti,“ řekl dnes náměstek primátora Petr Hlaváček (za STAN). Dodal, že projekt úprav by chtěl připravit v tomto volebním období.

Ze střednědobých opatření studie zahrnuje redukci počtu či šířky jízdních pruhů a rozšíření chodníků a cyklopruhů. Pěší pohyb lze podle studie okamžitě umožnit minimálně v oblasti Florence s přístupem po již existujících schodištích. Postupně by podle architektů měli mít pěší možnost pohybu po chodnících v celém úseku od ramp Těšnova po rampy u Bulhara. Návrh také počítá s propojením země s magistrálou pomocí nových schodišť.

„Prostory pod magistrálou v celém řešeném úseku od Těšnova po křižovatku U Bulhara mají potenciál proměnit se v místa setkávání a místa trávení volného času,“ stojí také ve studii. Například u točny tramvaje by pod magistrálou mohla vzniknout kavárna či bistro, v prostorech pod silnicí by mohly být i další komerční a kulturní prostory. Architekti se při návrhu inspirovali studií využití prostor v obloucích Negrelliho viaduktu, která vznikla před čtyřmi lety, ale zatím nebyla uskutečněna.

Poslední schválený dokument se zabývá dlouhodobým plánem zklidnění magistrály, který má přijít na řadu poté, co se městu podaří zredukovat automobilovou dopravu v centru. Studii vytvořily nizozemské ateliéry De Architekten Cie. a Lola Landscape architects společně s brněnským studiem M2AU. Dokument v dlouhodobém horizontu navrhuje v oblasti Těšnova odstranit estakádu a vést silnici po povrchu po obvodu parku.

Tehdejší vedení magistrátu nechalo v předminulém volebním období zpracovat studii tzv. humanizace magistrály od kanceláře dánského architekta Jana Gehla. Podle té by se rušná silnice měla změnit v třídu doplněnou přechody a veřejnými prostranstvími tak, aby ve městě netvořila bariéru. Kolem studie se po jejím vzniku objevily spory, podle kritiků by navržené kroky komplikovaly automobilový provoz.

Tagy Hlavní město Praha magistrála
224 komentářů