Obrat: Letadel na českém nebi začalo ve druhém kvartále ubývat, létají jinudy

Letadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyLetadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

České nebe zažívá letos po letech zahušťování letového provozu obrat, když ve druhém kvartále meziročně ubylo pohybů, a to v

České nebe zažívá letos po letech zahušťování letového provozu obrat, když ve druhém kvartále meziročně ubylo pohybů, a to v řádech procent. Celkově za pololetí zaznamenalo Řízení letového provozu 427255 přeletů, což je meziroční nárůst o jedno procento. V prvním čtvrtletí totiž ještě letadel přibývalo.

ŘLP označilo novou situaci za výraznou změnu. Jako hlavní příčiny uvádí ochranu kapacitně nedostatečného německého sektoru Karlsruhe a kapacitní problémy v maďarském vzdušném prostoru. Dochází tak k rozdělení hlavního proudu letového provozu buď severním směrem přes Polsko, nebo jižním směrem přes Rakousko a Chorvatsko. „Letečtí dopravci tak v mnoho případech český vzdušný prostor oblétávají a problémem je, že se jedná právě o dopravce využívající stroje s nejvyšší vzletovou hmotností, které jsou z hlediska příjmů podniku nejvýznamnější,“ uvedlo ŘLP v tiskové zprávě.

Vývoj má podle podniku, který měl loni rekordní obrat 4,3 miliardy, negativní dopad na výnosy. „Protože dochází k meziročnímu poklesu počtu traťových jednotek, které jsou fakturovány uživatelům českého vzdušného prostoru,“ píše ŘLP. Vliv má údajně i tlak Evropské komise na snižování cen, letos ŘLP zlevnilo přeletovou jednotku o 50 korun.

„Aktivně také komunikujeme s našimi partnery v Německu a Maďarsku tak, abychom vhodným provozním řešením pro zákazníky odstranili současné omezení pro naše zákazníky,“ uvedl šéf ŘLP Jan Klas.

Tagy letový provoz pololetí řlp Top
22 komentářů