Oblouky Negrelliho viaduktu prověří zatěžovací zkouška, potrvá do neděle

Negrelliho viadukt. Pramen: Správa železnicNegrelliho viadukt. Pramen: Správa železnic

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu postoupila do další fáze. Je dokončená pokládka kolejí a na řadě je zkouška zátěže, při které bude

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu postoupila do další fáze. Je dokončená pokládka kolejí a na řadě je zkouška zátěže, při které bude ověřena spolehlivost nosné konstrukce. Začne dnes odpoledne a skončí v neděli dopoledne. Měření provede Kloknerův ústav ČVUT, oznámila Správa železnic.

Zátěžový test proběhne na třech mostních objektech: na větvi vedoucí od Křižíkovy ulice na Masarykovo nádraží, na mostě přes Křižíkovu ulici a také v úseku mezi ulicemi Křižíkova a Sokolovská. Pro měření se použije zatížení dvěma až šesti vozíky, z nichž každý váží 62 tun. Každý vozík bude tvořen dvěma podvozky. O jaké vozíky jde, Správa železnic neupřesnila. Sledovat se bude například průhyb ocelových nosníků, rozevření spár nebo sednutí spodní stavby.

Na Negrelliho viaduktu se aktuálně pracuje na instalaci kabeláže a zabezpečovacího zařízení, do konce dubna budou pokračovat práce na trakčním vedení. Po tříleté rekonstrukci se viadukt pro dopravu znovu otevře 1. června, 170 let po jeho uvedení do provozu.

Správa železnic rekonstrukci viaduktu prezentuje i jako první stavbu při budování nového spojení na pražské letiště.

Tagy Negrelliho viadukt Správa železnic
10 komentářů