Obchvat Havířova budí emoce, obyvatelé okolních obcí vyjadřují nesouhlas

Pohled na Těrlicko Zdroj: www.terlicko.czPohled na Těrlicko Zdroj: www.terlicko.cz

Obyvatelům vadí, že silnice obce v mikroregionu Těrlické a Žermanické přehrady nenávratně poškodí.

Obyvatelé několika obcí ležících na trase připravovaného obchvatu Havířova vyjádřili nesouhlas se stavbou hromadným sesbíráním podnětů. Informovala o tom soukromá moravskoslezská regionální televize POLAR. Nesouhlas se stavbou silnice vyjadřují lidé z Horní Suché, Těrlicka i Třanovic.

Plánovaná silnice I/11 Havířov – Třanovice vstoupila nedávno do fáze posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Stavba má přinést kromě realizace plnohodnotného obchvatu Havířova a dalších obcí také napojení celého přilehlého regionu na dálnici D48.

Součástí 19kilometrové trasy bude i půl kilometru dlouhý tunel procházející pod zastavěným územím obce Těrlicko. Obyvatelům vadí, že silnice obec nenávratně poškodí. Několik domů čeká dokonce demolice. Jak uvedl starosta Těrlicka David Biegun v reportáži TV Polar, obec Těrlicko ukončila sběr žádostí, respektive vyjádření všech občanů v řízení o silnici I/11. Podněty se teď bude zabývat Moravskoslezský kraj.

Na základě rozhodnutí kraje, jestli to bude kraj nebo životní prostředí, potom budeme řešit další kroky, abychom bojovali proti silnici I/11,“ dodal Biegun. Odpůrci stavby poukazují například na negativní dopad komunikace na životní prostředí v mikroregionu Těrlické a Žermanické přehrady. Právě stavba Těrlické přehrady již obyvatelům tamních domů jednou život zkomplikovala, spousty lidí tehdy musely opustit své domovy.

I/11, obchvat Havířova. Pramen: ŘSD

Tagy Havířov I/11 I/11 Havířov-Třanovice obchvat Havířova Těrlicko
51 komentářů