ŘSD může dokončit D48 u Rychaltic, soud definitivně vyvlastnil dům

Dálnice D48 v Rychalticích u vyvlastněné nemovitosti. Foto: Google Street ViewDálnice D48 v Rychalticích u vyvlastněné nemovitosti. Foto: Google Street View

V místě dálnice je omezená rychlost, chybí protihluková stěna. Během října začnou práce na doplnění.

Dálnice D48 v úseku Rychaltice – Frýdek-Místek by se po letech tahanic měla dočkat úplného dokončení. V cestě stál rodinný dům, jehož majitelé ho odmítali prodat za stanovenou cenu od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a chtěli za zbouranou nemovitost jiný dům.

Dlouhé tahanice o vyvlastnění jeho domu skončily definitivním stanoviskem Vrchního soudu, který potvrdil správnost postupu státu. „ŘSD na základě soudem určené a posléze uhrazené finanční náhrady převzalo nemovitosti od manželů Švanterových. Tak je umožněno po skoro dévíti letech dokončit stavbu D48 Rychaltice – Frýdek Místek,“ napsal na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Kvůli domu nemá dálnice v místě dostatečně široký odstavný pruh, chybí také protihluková stěna a je zde snížena rychlost. Díky vykoupení nemovitosti může dojít ke kompletnímu dokončení.

„Předmětný rodinný dům je ve vlastnictví státu a ze strany ŘSD ČR byly splněny všechny podmínky vyplývající z rozhodnutí soudu. Bývalí vlastníci byli na základě předmětného rozhodnutí vyzvání k odhlášení od všech sítí a k vyklizení nemovitosti. Zhotovitel obratem obdržel pokyn k pokračování prací na nedokončeném úseku dálnice D48 v Rychalticích a práce zahájí prakticky hned,“ dodal Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Podle České televize měl Švantner za dům dostat 2,4 milionu korun. U českých soudů nakonec neuspěl, je připraven případ posunout k mezinárodním soudům. ŘSD vysvětluje, že nemohlo za nemovitost nabídnout více, než umožňuje zákon.

Nejde o jediný případ, kdy majitelé požadují místo finanční částky za bouraný dům postavení nemovitosti. Kvůli tomu například podala rozklad proti stavebnímu povolení na D1 u Přerova majitelka domu v Dluhonicích.

Tagy D48 D48 Rychaltice - Frýdek-Místek Ředitelství silnic a dálnic ŘSD vyvlastnění
114 komentářů