ÖBB dál expandují s nočními vlaky. Z 22 vozů odstraní sedačky a přestaví je na lehátkové

Nový lehátkový vůz ÖBB. Foto: David Payr / ÖBBNový lehátkový vůz ÖBB. Foto: David Payr / ÖBB

Přestavěné vozy se začnou objevovat ve vlacích Nightjet od nového jízdního řádu.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) dnes představily první lehátkový vůz, který vznikl proměnou klasického vozu 2. třídy řady Bmz. Celkem proměnou projde 22 vagónů, které mají posílit provoz nočních linek pod značkou NightJet.

Úpravy na moderní multifunkční lehátkový vůz provedla společnost ÖBB Technische Services. První vozy se objeví na trase z Vídně do Bregenzu.

Budoucností spojení na krátké a střední vzdálenosti v Evropě jsou noční vlaky. Večer nastoupit do Vídně a ráno se probudit uprostřed evropského hlavního města je dobré pro klima a pohodlný způsob cestování. Ti, kteří cestují nočním vlakem, chrání naše prostředí během spánku, a proto jsou 51krát šetrnější ke klimatu než cestování letadlem,“ uvedla ministryně dopravy a ochrany klimatu Leonore Gewesslerová.

Nový lehátkový vůz ÖBB. Foto: David Payr / ÖBB

Nový lehátkový vůz ÖBB. Foto: David Payr / ÖBB

Upravené vozy vycházejí z nové generace interiéru pro nové noční soupravy, které vyrábí pro ÖBB Siemens. Každé kupé má lehátka pro čtyři osoby. Vozy jsou vybaveny místem pro přepravu kočárku nebo jízdního kola. Součásti je Wi-Fi a elektrické zásuvky. Budou vybaveny kamerovým systémem. Jedno kupé je bezbariérové pro přepravu vozíčkářů.

Tagy nightjet ÖBB
48 komentářů