Valašská „jednička“ za dvě miliardy. ŘSD vypíše tendr na úsek I/57 Bystřička – Jablůnka

Silnice I/57 na Valašsku. Úrovňové přejezdy zmizí. Pramen: ŘSDSilnice I/57 na Valašsku. Úrovňové přejezdy zmizí. Pramen: ŘSD

Kvůli stavbě dojde k přemístění fotbalového hřiště v Jablůnce, protože se nachází přímo v trase budoucí přeložky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě před koncem roku vypíše výběrové řízení na zhotovitele důležité přeložky valašské silnice I/57. Konkrétně jde o 4,5 kilometru dlouhý úsek od Bystřičky na jižní okraj obce Jablůnka. Předpokládané náklady činí dvě miliardy korun. Oznámila to mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

„Přípravné práce, jako například skrývku ornice, kácení dřevin a záchranný archeologický průzkum, chceme realizovat už v zimních a jarních měsících. Zahájení hlavních stavebních prací plánujeme na druhou polovinu roku 2022,“ uvedla mluvčí. Hotovo má být v roce 2024.

Budoucí úsek silnice I/57 Bystřička - Jablůnka. Pramen: ŘSD

Budoucí úsek silnice I/57 Bystřička – Jablůnka. Pramen: ŘSD

ŘSD zatím získalo 92 procent potřebných pozemků, u některých nyní probíhá vyvlastnění. Kvůli stavbě dojde také k přemístění fotbalového hřiště v Jablůnce, protože se nachází přímo v trase budoucí přeložky.

Stavba přeložky nahrazuje nevyhovující směrové, výškové a šířkové uspořádání stávající silnice, úrovňová kříže­ní s železniční tratí v Bystřičce a v Jablůnce, průjezdy těmito obcemi a územím s aktivními sesuvy na silnici.

Nový úsek silnice I/57 bude v celé délce ve čtyř­pruhovém uspořádání. Právě mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem (kam zmíněný úsek patří) je silnice I/57 vůbec nejvytíženější.

 

Tagy I/57 ŘSD
38 komentářů